Borenović: Za kupovinu nove zgrade UIO BiH izabrana firma Dodikovog kuma

Vijesti 15. jun 202114:56 > 16:203 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Poslanici Branislav Borenović i Mira Pekić zatražili su od Predstavničkog doma PSBiH da donese odluku kojom se obavezuje Vijeće ministara da poništi postupak javne nabavke koju je objavio UIO BiH za kupovinu zgrade. Kako je naveo Borenović, UIO je izabrala jedinu firmu koja se javila, a koja je u vlasništvu kuma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Ponuđen je iznos od 98,5 miliona KM. UIO BiH je ranije bilo odobreno 37,5 miliona KM u ove svrhe.

Kazao je kako je javni poziv objavljen krajem 2020. godine i da je stigla samo jedna ponuda za kupovinu zgrade za potrebe UIO.

“Ništa tu ne bi bilo čudno da iznos nije nenormalan – 98,5 miliona KM koji je skoro tri puta veći od iznosa sredstava koji je odlukom Vijeća ministara odobreno UIO za ovu nabavku. Hronološki gledano, 2012. godine Vijeće ministara je dalo odobrenje UIO da izgradi objekat Glavni ured i Regionalni centar za iznos od 25,9 miliona KM. Drugom oldukom je taj iznos povećan za opremanje objketa na 37,9 miliona KM. I ništa se ne dešava do kraja prošle godine”, kaže Borenović.

Dodaje kako je “nakon tri neuspjela pokušaja, četvrti je bio navodno uspješniji”.

“Raspisan je javni oglas za kupovinu ponude postojećih objekata s tako određenim karakteristima da se na taj konkurs prijavila samo jedan firma. Vrlo kontroverzna i poznata u javnosti čiji je vlasnik kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Taj ponuđač je ponudo cijenu od nenormalnih, bezobraznih skoro 100 miliona KM. Tražimo od VM da poništi ovu javnu nabavku i zaustavi nešto što može koštati građane ove zemlje ogromnog iznosa novca”, rekao je Borenović.

Borenović: Milion KM dovoljno za 260 godina najma trenutnog prostora

Istakao je kako je tih dodatnih 61 milion KM dovoljan da se kupi tri miliona vakcina i izvrši masovna imunizacija građana BiH.

“UIO je tražila poslovne prostore do 12.000 metara kvadratnih a ovdje je u ponudi 17.000 metara kvadratnih. Da li zaista u ovoj zemlji samo ljudi iz privilegovanih preduzeća bliskih određenim političkim strukturama dobijaju privilegiju da učestuvju na javnim pozivima? Po pdacima koje smo dobili, UIO je za ovih 16 godina platila zakupa u iznosu od 5,7 miliona KM što znači da bi se za 100 miliona KM mogao plaćati zakup narednih 260 godina”, zaključio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar