Borenović za N1 o vakcinama u BiH: Bruka, sramota, apsurd

Dan uživo 19. jan 202118:17 > 20. jan 2021 07:21

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ispričao je danas za N1 da je od bosanskohercegovačke vlasti vrlo licemjerno sve ono što se dešava u postupku nabavke vakcina protiv korona virusa.

On je istakao da se radi o apsurdu i da se vlast poigrava sa zdravljem ljudi.

”Vrlo licemjerno od strane vlasti u Bosni i Hercegovini, imamo potpuno simetričnu vlast i političe partije koje su vlast i u RS i na nivou zajedničkih institucija. To je jedna velika bruka i sramota, poigravari se sa zdravljem ljudi. Zaista je apsurdno”, istakao je gost N1.

Potom je rekao da postoje zakonska rješenja za pravovremenu intervenciju. Ali…

”Imam jako solidne zakonske ovkire koji omogućavau da se vakcine nabave odmah. Savjet ministara u kordinaciji s vladama entiteta i Distrikta može donijeti mjere koje omogućavaju da se vakcine nabave po nekoj hitnoj proceduri. Pogotovo što dolaze iz istih partija. Ovo je poigravanje sa stvarima koje ne smiju da se rade. Pokušavam da shvatim te izgovore, ali ne mogu da shvatim šta je izgovor i opravdanje kada imaju sve mehanizme u svojim rukama”, dodao je Borenović.

”Imam osjećaj da niko od nas nije shvatio šta oni to rade, zašto ne krenu u ozbiljnu proceduru i da se to završi na način kako to rade zemlje u regionu. I to pojedinci koji dolaze iz iste koalicije. To je nenormalno, suludo. Nakon svih gluposti u prethodnnom periodu, neko se poigrava sa zdravljem ljudi”, dodao je.

Govoreći o neuspjehu i izglasavanju nepovjerenja Vijeću ministara, Borenović je rekao da ”se drugačije pričalo u javnosti”.

”Ovo je najbolji način da testirate da li postoji skupštinska većina. Ovo je bio potpuno logičan odgovor grupe poslanika koji je željela staviti tačku na tu priču. Očigledno je da se drugačije pričalo u javnosti, ovaj sahtjev ima podršku tri odnosno četiri političke partije. Papiri sve govore, glasanje je pokazalo i nema niko više pravo da skida odgovornost za stanje”, ispričao je on.

Na pitanje da li je fer što su svi migrantski centri na području FBiH, Borenović je rekao da se radi o Unsko-sanskom kantonu koji je na granici s Evropskom unijom.

”Migrantski centri u BiH nemaju perpektivu, migranti ne žele da ostanu u Bosni i Hercegovini. Taj dio Federacije se nalazi na granici s Evropskom unijom. Pustimo insitucije da rade svoj posao”, naglasio je on.

Lider PDP-a komentarisao je i ostale aktuelne teme, događaje na BHRT-u i Narodnoj skupštini Republike Srpske. Uskoro donosimo video kompletnog razgovora.