Borić: Nikšić nije osoba koja ima ambicije za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 23. maj 202109:33 1 komentar

Besima Borić, političarka SDP-a, komentirala je inicijativu da se Nermin Nikšić kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Kazala je kako on nije osoba koja ima takvu vrstu ambicije. Za N1 govorila je i o odnosima unutar SDP-a. Istakla je kako SDP BiH nema dovoljno hrabrosti za neke stvari.

“Iznenadila me je inicijativa, Mislim da on nije osoba koja ima takvu vrstu ambicije. U kontekstu priče trojke, šestorke, što će biti okrupnjavanje, nisam sigurna da Nikšić ima ideju da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Mi smo imali vrsnog kandidata na prošlim izborima, Denisa Bećirovića, za kojeg i danas tvrdimo da je pokraden. Da nije, bio bi član Predsjedništva BiH”, kazala je Borić.

Istakla je kako se ne slaže s komentarima Vojina Mijatovića na račun Bećirovića.

“Ta netrpeljivost traje dugo. Glasala sam za Denisa kada je bio kandidat i voljela bih da bude opet. Ali, ne znamo hoće li SDP uopće imati svog kandidata”, kazala je Borić.

SDP nema dovoljno hrabrosti

Na komentare da je SDP postao elitistička stranka, kazala je kako bi voljela da su više okrenuti ka socijalnim pitanjima, ali da su “zarobljeni”.

“Mi već dugo vremena prolazimo turbulencije. U 2014. smo imali veliki pad u broju glasova. Od tada smo radili na reorganizaciji, programima itd. Voljela bih da smo okrenuti ka socijalnim pitanjima više. Bojim se da u tom našem djelovanju to nije dovoljno vidljivo. Jedan od razloga je što nas stalno situacija koja se nameće u tom političkom životu vraća na pitanje države, odbrane države, mogućih sukoba, zarobljenosti zemlje u okovima. A onda ni mi nemamo dovoljno hrabrosti da napravimo iskorak. Više bih voljela da se bavimo raskrinkavanjem razloga zbog kojih su BiH i građani u situaciji u kojoj jesu. Osvješćivanje ljudi na ta pitanja bi moglo donijeti promjene u smislu opredjeljivanja za glasanje. Nažalost, i mi smo prilično zarobljeni u svemu tome”, kazala je Borić.

Govoreći o ujedinjenju političkih stranaka s ciljem zajedničkog nastupa na izborima u RS, kazala je kako je to velika opasnost misleći na komentare da će to pomoći Dodiku i Čoviću.

“Pozitivno je okrupnjavanje, ali ono mora biti precizno definirano da bi uspjelo i donijelo boljitak. Jako sam za to da se sarađuje s opozicijom u RS, da se pomogne i njenom osnaživanju kako bismo mogli poslati poruke građanstvu cijele BiH da postoje pitanja oko kojih možemo da se složimo i koji mogu povući razvoj BiH, a nikako zacementirati odnose unutar kojih teško uopće dolazimo do bilo kakvog konsenzusa”, poručila je Borić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare