Boris Johnson: Putinov poduhvat mora propasti, slava Ukrajini

Vijesti 24. feb 202218:19 > 18:34 0 komentara
N1

Boris Johnson, premiejr Velike Britanije obratio se britanskom parlamentu govoreći o ruskom napadu na Ukrajinu.

“On (Putin) zapravo upotrebljava vojnu mašineriju protiv mirnog susjeda što je protivno svakom principu civiliziranog ponašanja. Putin je oduvijek želio da napadene Ukrajinu, nastavićemo pomagati tu zemlju.
Na sastanku G7 smo se dogovorili da Putin mora da plati najveću cijenu. Moramo zaustaviti našu ovisnost od ruskog plina i nafte., rekao je u svom obraćanju

Johnnson je govorio o ekonosmkim sankcijama koje će se pored Rusije uvesti i Bjelorusiji.

Premijer je najavio deset mjera koje će Velika Britanija odmah preduzeti – kraljevsstvo će zamrznuti imovinu svih velikih ruskih banaka, uključujući VTB, drugu po veličini banku u Rusiji sa imovinom od 154 milijarde funti.Individualne sankcije bit će uvedene za preko 100 pojedinaca, firmi i podružnica, uključujući Rostec, najveću odbrambenu kompaniju u Rusiji, koja zapošljava više od dva miliona ljudi i izvozi oružje u vrijednosti od 10 milijardi funti godišnje, kao i četiri druge odbrambene kompanije.Oligarsi koji će biti sankcionisani su Putinov bivši zet Kiril Šamalov, najmlađi ruski milijarder, Denis Bortnikov, predsednik Upravnog odbora VTB banke, Jurij Sljusar, direktor Ujedinjene avio korporacije, ruskoj avio-kompaniji Aeroflot bit će zabranjeno sletanje u Veliku Britaniju.Velika Britanija će suspendovati i zabraniti sve izvozne dozvole dvostruke namjene u Rusiju, koje pokrivaju predmete koji bi mogli imati civilnu ili vojnu upotrebu. Također će usvojiti zakon koji će zabraniti širok spektar visokotehnološkog izvoza u Rusiju, uključujući poluvodiče, dijelove za avione kao što su Rolls Royce mlazni motori i opremu za rafineriju nafte.

“Zaledićemo imovinu ruskih oligarha. Moramo da djelujemo zajedno sa partnerima. Ruski investitori već donose svoje odluke o Putinovim akcijama. Rusija je na berzi izgubila 250 milijardi dolara.
Invazija će imati globalne psoljedice, cijena nafte je već porasla. Važno je za sve nacije da Putinov poduhvat propadne i da svi vide da je propao. To će biti cilj Ujedinjenog Kraljevstva.
Obraćam se narodu Rusije: Ne mogu da vjerujem da se ove strahote čine u vaše ime. Vi imate pravo da birate svoju sudbinu. Slava Ukrajini!”  kazao je Johnson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!