Borjana Krišto: Druga sreća ili bijela zastava HDZ-a

Vijesti 29. jun 202219:53 1 komentar

Dragan Čović ne ide u utrku za Predsjedništvo BiH ove godine. Kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH je Borjana Krišto zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i članica HDZ-a, prenose medii. Službene potvrde stranke još nema, no izvori N1 kažu i kako dio članstva Hrvatskog narodnog sabora nije zadovoljan navedenom odlukom HDZ-a.

Zapravo nije moglo drugačije. Mario Kordić, aktuelni gradonačelnik Mostara, već ranije je kazao da ga ne zanima Predsjedništvo jer u Mostaru ima previše posla, Rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića proteklih mjeseci pojedini mediji u Hercegovinu dovode u vezu sa vrlo ozbiljnim optužbama, odnosno krađom znanstvenih radova.

Nakon što je od utrke za državni vrh odustao predsejdnik HDZ-a Dragan Čović, ostala je Borjana Krišto, potpredsjednica stranke koju je kandidovala livanjska organizacija HDZ-a.

Službene potvrde stranke još nema, no ono što je od ranije poznato kandidat HDZ-a biće ujedno i zajednički kandidat stranaka okupljenih oko HNS-a.

“Vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati svi Hrvati u BiH, predstavkjeni kroz 12 političkih opcija HNS-a”, kazao je ranije Dragan Čović, lider HDZ-a BIH.

Za Borjanu Krišto kažu kako je desna ruka Dragana Čovića. Dugi niz godina u stranačkom je vrhu, do sada je obavljala više dužnosti. Bila i kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda 2010.godine, no završila je na drugom mjestu sa 19,74 % glasova. Pobijedio je Željko Komšić sa 60,61 % glasova koji će joj i ove godine biti glavni oponent.

Do službene objave HDZ-a, u HDZ 1990 ime Borjane Krišto nisu željeli komentirati. Predsjednik Ilija Cvitanović kaže kako će ova stranka podržati raniji dogovor o zajedničkom kandidatu.

“Na žalost ni ovaj put nemamo na izborima promjenjen Izborni zakon i moramo se grupirati oko jednog kandidata koji će biti izraz hrvatske izborne volje. I jako sam tužan zbog toga, ali oklnosti i težnje većine Bošnjaka u BiH su takve da nemamo izbora”, upozorava Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Za Slavena Raguža stvari su jasne. Borjana Krišto, ako se potvrdi njeno ime, predaja je HDZ-a u ime generiranja nove krize. Hrvatska republikanska stranka na čijem se čelu nalazi, ranije je izašla iz HNS, ali nije ponudila kandidata za Predsjedništvo “da se glasovi ne bi rasipali”.

“Mi smo se zalagali za jednog nestranačkog kandidata, intelektualca, koji je po mogućnosti nekontiminiran nekim političkim odnosima u BiH. Sad vidimo da očigledno nije bilo interesa da se dobije ova funkcija, nego se ide u generiranje krize nakon izbornog procesa, što očekujem u 11. mjesecu”, kaže Raguž.

Kako će glasači reagovati, pokazaće naredni mjeseci, no ako je vjerovati izbornim rezultatima, odnosno glasovima birača prethodnih godina, Dragan Čovic trebao je biti kandidat za ovu poziciju. Nije, jer kao tvrdi analitičar, Faruk Kajtaz, nije mogao dopustiti mogućnost da ponovo izgubi od Željka Komšića.

“On se našao u jednoj nezgodnoj situaciji, gdje je svaki njegov potez bio podjednako loš. Da se kandidirao za izbore na neki način bi priznao vlastiti poraz, igrao po pravilima koje godinama uporno negira i zbog čega je platio visoku političku cijenu, a ako odustane što se sada očito desilo, na taj način je priznao neku vrstu političkog poraza. Jer ne trebamo se zavaravati, jasno je da on nema nikakve konkurencije unutar HDZ-a, da je Borjana Krišto samo rezervna opcija”.

Iako to nikada nije službeno rečeno, mediji u susjednoj državi posljednjih dana navodili su mostarskog gradonačelnika kao prijedlog tamnošnjeg premijera, uz ostalo jer se vjeruje kako je upravo on mogao harominizirati narušene odnose Bošnjaka i Hrvata. S druge strane i preusmjeriti bošnjačke glasove prema Denisu Bećiroviću, uz obrazloženje kako su mnogi za Komšića glasali iz revolta prema politici HDZ-a. Borjana Krišto u tom kontekstu nije se spominjala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare