Borrell o mogućoj eskalaciji situacije u BiH: Ne želim davati negativne prognoze

Vijesti 16. mar 202216:25 0 komentara
F.Z./N1

Europska komisija će preporučiti kandidaturu Bosne i Hercegovine Vijeću Europske Unije onda kada se provedu ključne reforme, kazao je danas visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevu BiH za ubrzano dodijeljivanje kandidatskog statusa. Također, kazao je kako ne želi davati negativne prognoze u vezi s mogućom eskalacijom situacije u Bosni i Herzegovini, već raditi na tome da se takav razvoj događaja izbjegne.

Zahtjevi se moraju ispuniti, a postoji 14 ključnih prioriteta prema kojima se moraju provesti reforme kako bi se Vijeću omogućilo da jednoglasno donese odluku. I dalje tražimo da se te reforme provedu što je brže moguće, jer će samo jasan, pozitivan signal da je Bosna i Hercegovina odlučna da nastavi s reformama potrebnim na svom europskom putu, zemlju dovesti do kandidature, bliže Europskoj uniji”, kazao je Borrell tokom posjete Sarajevu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer je objavila Borrellov odgovor na zahtjev za ubrzano dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH, u kojem se ne daje izravan odgovor na zahtjev ai se izražava “nedvosmislena predanost put BiH ka Europskoj uniji”.

Također je ponovio potrebu za implementacijom reformi koje su istaknute u Mišljenju Europske komisije o bh. zahtjevu za članstvo.

Na pitanje da li bi njegov odgovor na zahtjev za ubrzano dodijeljivanje kandidatskog statusa bio drugačiji ukoliko bi situacija u zemlji eskalirala, Borrell je odgovorio kako ne želi davati negativne prognoze.

“Radije radim kako bih izbjegao bilo kakvu eskalaciju prije nego što pokušam odgovoriti što bi se dogodilo ako se to dogodi. Radije radim na tome da se to ne dogodi”, podvukao je Borrell.

Visoki zvaničnik EU je odgovarao i na pitanjaa novinara koja se odnose na reformu izbornog zakonodavstva.

Kazao je kako ne želi “a sve i da želi ne može bilo šta nametnuti”.

“Na građanima Bosne i Hercegovine i njihovim političkim predstavnicima je da postignu potrebne dogovore kako bi zakon prošao kroz Parlament”, kazao je Borrell, dodavši kako će se razgovori sa predstavnicima vlasti tokom posjete Sarajevu fokusirati kako na ustavnu reformu tako i na izbornu reformu.

Znam da je jučer u (Europskom) parlamentu bila rasprava – vrlo živa rasprava. Moramo voditi žive rasprave – iskrene, otvorene rasprave – da bismo postigli sporazume. Jer to je ono što je potrebno narodu Bosne i Hercegovine da i dalje bude jedna država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To se mora čuvati, i svi moraju imati priliku ravnopravno sudjelovati u političkom životu ove zemlje. Tome želimo doprinijeti, ali neću ja diktirati rješenje. Ja samo mogu pomoći, podržati, doprinijeti potrebnom sporazumu između naroda Bosne i Hercegovine”, zaključio je europski zvaničnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!