Borrell o reakciji EU: Usvojili smo sankcije koje će biti jako bolne za Rusiju

Vijesti 22. feb 202218:52 > 19:03 2 komentara
Frederick Florin/AFP

EU je usvojila paket sankcija nakon dužeg pregovaranja među članicama i institucijama. Sankcije će biti jako bolne za rusiju, rekao je šef europske diplomacije Josep Borell.

“Sankcije obuhvaćaju sve članove Dume koji su glasali za povredu ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Targetirali smo 27 lica zbog podrivanja i prijetnji nezavisnosti Ukrajine. Sankcionisane su također i banke koje finansiraju ove radnje. Također su obuhvaćeni ekonomski između ukrajinskih regiona i EU kako bi oni odgovorni osjetili ekonomske posljedice svojih ilegalnih radnji. I najvažnije, targetirali smo mogućnost ruske vlade i države u pristupu našim tržištima i finansijskim institucijama na način da smo ograničili finansiranje tih politika.

U paketu je i odluka iz Njemačke, a to je suspenzija certificiranja Sjevernog toka 2. Na žalost plašimo se da se situacija na ovome neće zaustaviti te blisko posmatramo i Bjelorusiju koja je podržala ruske radnje, i na taj način podrivala ukrajinski teritorijalni integritet.” kazao je Borell.

U ovim momentima javnosti se obraća i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Pozdravljam dogovor članica EU-a o novim sankcijama Rusiji, koja je proizvela krizu i odgovorna je za eskalaciju. Uskoro ćemo u suradnji s partnerima finalizirati paket sankcija”, rekla je šefica EK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare