Borrell: Srebrenica – jedno od najtamnijih poglavlja u historiji moderne Evrope

Vijesti 11. jul 202212:16 0 komentara
Josep Borrell
Josep Borrell (Francois Walschaerts/Pool via REUTERS)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i politiku Josep Borrell u svojoj poruci povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici poručio je da Evropa dijeli bol sa žrtvama i porodicama, kao i to da njihova borba zaslužuje samo divljenje i poštovanje.

“Naša je zajednička dužnost sjećati se žrtava genocida počinjenog u Srebrenici – jednog od najtamnijih poglavlja u historiji moderne Evrope. Dijelimo bol i u našim srcima čuvamo hrabrost i snagu onih koji su preživjeli”, naglasio je Borrell u svom video obraćanju tokom komemoracije u Memorijalnom centru Potočari.

“Majke Srebrenice kao inspiracija”

Mir se nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo, dodao je i podcrtao – moramo učiti iz prošlosti.

“Nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Majke Srebrenice nam mogu služiti kao inspiracija, njihova težnja ka istini dok su tražili svoje voljene je postala simbol dostojanstva. Njihova želja da vide budućnost za nove generacije koje će biti zasnovane na pokajanju i oprostu – zaslužuje naše divljenje i poštovanje”, poručio je Borrell.

Dodao je da, dok čuva Srebrenicu u srcu, Evropska unija čvrsto stoji uz BiH i Zapadni Balkan.

EU želi da vidi Bosnu i Hercegovinu kao svoj dio, istaknuo je Borrell, poručujući da je posljednji napor za to prepušten ovdjašnjim liderima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!