Borrell za N1: Ovo je prilika za novo vodstvo BiH

Vijesti 12. okt 202217:28 2 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU, rekao je u programu N1 Srbija da je odluka Evropske komisije bitan dokument, te da odluka da se BiH dodijeli uslovni kandidatski status, najbitniji dio ove procjene.

“Ovim želimo Evropskom vijeću da kažemo da BiH može dobiti status kandidata i to je veliki korak naprijed za stabilizaciju Balkana i EU put BiH. Ovo su otvorena vrata za učlanjenje i status kandidata ako Vijeće to potvrdi. Potrudili smo se da napravimo prijedlog koji bi trebalo da usvoji Vijeće. Ako se to dogodi, to znači da BiH priznajemo status kandidata. To je jako dobra prilika za BiH. Očekujem da će novo vodstvo, koje će nastati nakon ovih izbora, iskoristiti ovu priliku i potruditi se da ostvare ovu mogućnost kako bi postali kandidati”, kaže Borrell.

On je kometarisao i brojne žalbe zbog sumnje na izborne rezultate.

“Jako smo se trudili da ubjedimo svakoga da damo ovaj prijedlog Vijeću. Nije bilo lako i zaista je bilo nekih pitanja po pitanju novog prebrojavanja glasova. Imali smo bitan tim posmatrača koji je dao seriju prijedloga. Ovo je prilika za vodstvo BiH. Vrijeme je da se vodstvo angažuje i ispuni zahtjeve. Insistiram na tome, EU ne može sama da uradi sve”, kaže Borrell.

Komentarisao je i izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i uticaja Rusije na Zapadnom Balkan. Borrell kaže kako je zabrinut zbog ruske uloge na Balkanu, jer pokušava, kako kaže, da destabilizuje ovaj region.

“Naš angažman mora biti jači i ovim odlukama pokazujemo da ima smisla zašto smo tražili da Vijeće prihvati naš prijedlog”, kaže visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU.

O eventualnim sankcijama Bosni i Hercegovini zbog saradnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, Borrell kaže da ne treba uvijek tražiti loše vijesti i stvari koje se mogu dogoditi.

“Niko ne govori o sankcijama BiH, to pokazuje i današnja odluka. Ovo je momenat za BiH da iskoristi priliku kako bi se potrudila da implementira sve zadatke kako bi napredovala ka evropskom putu”, zaključuje Borrell.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare