Borut Pahor: Brisel treba zauzeti drugačiji pristup u BiH

Vijesti 01. sep. 202117:342 komentara
Podijeli:
Borut Pahor
Izvor: Borut Pahor (N1)

Bosna i Hercegovina predstavlja poseban izazov od svih zemalja Zapadnog Balkana, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor, obraćajući se učesnicima Bledskog strateškog foruma tokom panel diskusije o proširenju Europske unije.

On je istakao kako bi Brisel u BiH trebao zauzeti drugačiji pristup od dosadašnjeg.

“Međunarodna zajednica je zadovoljna ako je u zemlji mir, ali mislim da se EU treba zapitati kako doprinijeti BiH i njenom napretku”, kazao je Pahor.

Umjesto birokratskog, Brisel bi trebao zauzeti politički pristup prema Bosni i Hercegovini, kazao je, dodavši kako je odgovornost za napredak ipak na domaćim vlastima.

“Ono što je u pitanju je zajednički interes, ukoliko postoji iskrena politička volja i vrijeme je da se nešto učini”, zaključio je Borut Pahor.

Dodao je kako EU ima dovoljno kapaciteta da se intenzivnije bavi proširenjem na Zapadni Balkan i pored svih ostalih prisutnih problema.

“Ne dozvolimo da Zapadni Balkan postane zamrznuta prilika za EU”, dodao je.

Borut Pahor je također rekao kako neki mogu misliti da ova regija predstavlja ništa drugo nego problem, ali da on smatra kako se radi o “izvrsnoj prilici” za EU, koja bi trebala sebi privući ovu regiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar