“Bosanci su Crnogorcima trebali odgovoriti: Dabogda vas zvali sa biroa”

Vijesti 13. jun 202219:15 0 komentara

Subotnja utakmica fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine bila je okarakterisana kao meč visokog rizika. Nije prošlo glatko van terena, jedan zapaljen kombi bh. navijača, ali i obećanje iz Crne Gore da će biti kupljen novi. No, bio je jedan "incident" na stadionu. S burekom.

Dok su bh. navijači napuštali tribine stadiona u Podgorici, Crnogorci su krenuli skandirati “Burek sa sirom”. To je kao prstom u oko pogodilo Bosance i Hercegovce koji ne daju na burek i tvrde da on može biti samo sa mesom. U šaljivi “diplomatski skandal” na društvenim mrežama uključili su se i gradonačelnici Podgorice i Sarajeva.

“Gradonačelnice Benjamina Karić, stvari se, očito, otimaju kontroli. Uvrede na nacionalnoj osnovi prijete da trajno naruše naše inače dobre odnose. Predlažem hitan sastanak prije nego ovo eskalira”, napisao je na Twitteru Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice.

“Utakmica reprezentacije BiH i CG potvrda je iskrenog prijateljstva. Ponosna sam na jake veze Sarajeva i Podgorice i uvjerena da će one biti još čvršće i da ćemo još dugo na druženjima imati dilemu burek – sjecani ili faširani. Čekamo vas na degustaciji na Baščaršiji”, poručila je na Twitteru i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Na dan utakmice, u Podgorici je podmetnut požar na kombiju bh. registarskih tablica. Crnogorski navijači pokrenuli su akciju prikupljanja novca za kupovinu novog kombija. Novac su i skupili, za samo 17 sati.

“Pare su sakupljene, zahvaljujući uglavnom donaciji crnogorske porodice iz Berlina. Ta Crna Gora je ona kojoj nijedan nesretni nacionalizam ne može ništa. Sve što pretekne van cijene kombija, biće upućeno u humanitarne svrhe”, napisano je na Facebook profilu navijačke grupe.

“Osveta” zbog “bureka sa sirom”: Nećete spavati u 14:00 vam pjevamo pod prozorom

Pisac, novinar i navijač, Ahmed Burić u ovim duhovitim i lijepim gestima vidi nagovještaj pozitivnih pomaka u odnosima među komšijskim narodima.

“Kad se počelo zakuhavati, početkom devedesetih, onda prve belaje su počeli praviti tzv. crnogorski rezervisti oko Mostara. Ja se nadam da su među tim ljudima koji su skandirali ‘burek sa sirom’ i skupili novci za taj kombi, vjerovatno tu ima neke djece onih ljudi koji nisu htjeli ići na Mostar, na Dubrovnik”, naveo je pisac i novinar Ahmed Burić.

“Žestoka provokacija” sa tribina: Crnogorci skandirali “burek sa sirom”

Burić, u svom stilu, dodaje da su Bosanci Crnogorcima trebali odgovoriti: “Dabogda vas zvali sa biroa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!