Bosić: Dodik će podržati sve što budu tražili od njega iz HDZ-a

Vijesti 04. feb 202217:54 > 20:29 0 komentara

Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamenta BiH, za N1 je kazao, da nema više priče o vojsci, i indirektnom oprezivanju, te da je sada glavni cilj kontrola pravosuđa. Naveo je i da će Dodik podržati sve što budu tražili od njega iz HDZ-a, te da će se izbori održati.

Kontrola pravosuđa

“Ova čitava situacija je već viđena mnogo puta, u drugačijem obliku. Namjena je držanje sopstvenog naroda u grču i opstanak na vlasti i to se pojačava u izbornoj godini. Ovaj put je otišlo korak dalje”, istaknuo je.

Što se tiče VSTV-a, rekao je da se “sve svelo se sve na kontrolu pravosuđa i pokušaj eliminacije bilo kakve krivične odgovornosti za evidentne kriminalne radnje i mafijašake postupke vlasti, odnosno obezbjeđivanje amnestije kad ne budu na vlasti.”

“Sada je cilj da se i ta eventualna opasnost eliminše zato što će se stvoriti tijelo pod političkom vlašću. Vjerujem da će ići do kraja u tome i da će izglasati taj zakon, iako je sasvim jasno da nigdje ne spominju ukidanje VSTV-a BiH, tako da bi mi u dogledno vrijeme mogli imati dva paralelna tijela”, naveo je Bosić.

Evidentno je da je Srbija, dodao je, na neki način involvirana sa stanovišta da ona ima pritisak zbog RS i vlasti u RS, te da je to evidentno iz Vučićevog nastupa.

O zaključcima NSRS je naveo da su pretvoreni u farsu od početka.

“Ni prije ovih zaključaka nisam glasao u Domu naroda upravo zbog jednog od zaključaka NSRS. To sam uradio da skrenem pažnju i da je NSRS postala alat u rukama jednog čovjeka ili vladajućeg establišmenta u RS. U narednim mjesecima kriza će nastaviti da ide svojim tokom, ništa se neće promijeniti. Ovo je pokušaj smirivanja situacije. Ne vidim da je i jedan problem riješen, niti da je na pomolu njegovo rješenje. Mislim da su sve dublji rovovi”, naglasio je Bosić.

Poslije Inzkove odluke praktično je Dodik, naveo je on, “tražio političku podršku preko NSRS-a za akciju pritiska blokade na institucije BiH, kao sredstvo poništavanja Inzkove odluke i vraćanje nadležnosti koje su prenesene sa nivoa RS na nivo BiH.”

Kad Dodik ocijeni da mu je prevelik pritisak reći će svojim predstavnicima da idu na sjednice, kad ocijeni da ima mjesta za rastezanje, reći će: Neka mi idemo samo što je interesu RS”, kazao je Bosić.

Kontrolisanje opozicije

Mišljenja je i da će Dodik podržati sve što budu tražili do njega iz HDZ-a.

“Mislim da bojkota neće biti i da će se izbori održati. HDZ će naći način ukoliko ne bude izmijenjana odredba oko izbora člana Predsjedništva. On će naći način da izoluju onog ko ne bude iz njihovih redova, ali ne vjerujem da dolazi u pitanje njihov izlazak na parlamentarne izbore”, smatra Bosić.

Naveo je i da je Dodik nastavio kontrolisanje pojedinih ljudi iz opozicije.

“On i dalje koristi poluge zloupotrebe vlasti za pridobijanje opozicionih poslanika, pa i članova da rade za njega na rasturanju. On je to radio i ranije“, zaključio je Bosić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!