Bosić: Dodika neće pogoditi sankcije SAD-a, nama kad su uvođene bile su brutalne

Vijesti 22. apr 202217:54 > 19:31 0 komentara
N1

O okupljanju u organizaciji BORS-a u Banjaluci, političkoj krizi u BiH, stanju u opozicionim redovima, govorio je za N1 delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

U Šamcu je održana sjednica Predsjedništva SDS-a, kazao je na početku Bosić i dodao da su razgovarali o predstojećim izborima i kandidatom koji će pokušati okupiti cijelu opoziciju.

Komentarisao je skup u organizaciji BORS u Banjaluci.

“Svima je to već vidljivo. Na neki način je izvršen spolja pritisak na Dodika kroz sankcije. Posljedice su vanredno stanje u RS, vidjeli ste transportere ispred Vlade. Dodik je preko skupa htio pokazati da ima podršku građana. Borci su iskorišteni za medije, kao da su oni organizatori, ali je to vlast uradila. Organizovao se dolazak grđana. Bio je mali broj boraca pristuan”, kaže Bosić.

Pojavljivanje Nenada Nešića, lidera DNS-a na ovom skupu nije čudna stvar, mišljenja je Bosić. To je očekivano, kaže Bosić i dodaje da Dodik ima svoje ljude i to se vidi na glasanju u NSRS.

“Spreman je Dodik na sve da sačuva vlast. Nešić sjedi na dvije stolice”, naglašava Bosić.

Spekulacije da će još kadrova SDS-a preći u redove vladajućeg SNSD-a nije začudila Bosića. “Većina mojih kolega iz stranke je to uradila. To je samo zbog ličnih interesa”

Vezane vijesti

Koliko je ovo istinski bunt, a koliko ojačavanje glasačkih redova? Je li RS zaista ugrožena? Ako jeste, zašto je na dnevnom redu sastanka vladajuće koalicije u RS prva tema – kadrovska rješenja, a tek druga zaštita ustavnopravnog poretka RS?

“Ubijeđen sam da se radi o aktivnosti koja treba da pokaže snagu Dodika i da ohrabri pristalice da će pobijediti i da međunarodnoj zajednici pošalje poruku da narod stoji iza njega. Njemu idu na ruku događaji koji se dešavaju pred izbore. Uvijek je to nešto što on pokušava iskoristiti, kao da je progonjenj da je cilj urušavanje RS. Da li je to slučajno, ne znam. Pretpostavljam da je možda sve iskoordinisano”, govori Bosić.

“Dodika neće pogoditi sankcije SAD-a. Nedavno se s njim rukuju američki senatori, ne može tamo samo putovati i nema svoju imovinu tamo. To je ništa. Članove naše stranke kada su sankcionisali, to je bilo brutalno.”

“Dodik ovo radi redovno. Ima podršku u NSRS jer se za sve pita i iznad zakona je”, kaže Bosić i podsjeća da ako Dodik vidi da ne ide po planu, uvijek ima rezervu da dobije “zamolbu” iz Srbije da spusti “loptu” i tako opravda neuspjeh.

Da li će biti Izbora?  Nema novca. HDZ ne da budžet i ucjenjuje CIK. Dodik je uspio da se isprsi i da preuzme pritisak, jer im pomaže da se Izborni zakom pokuša izmijeniti, dodaje Bosić. Dodik kaže da će ako ne bude izbora, RS raspisati svoje izbore.

“Izbora će biti. Sada je u pitanju budžet. Svi članovi PIC-a, osim Rusije misle da je apsolutni prioritet održavanje Izbora. HDZ će bez obzira na Izborni zakon izaći na izbore. Oni moraju poentirati sa ovim pitanjem na izborima kod svojih glasača”, kaže Bosić.

Istako je da će tenzije rasti do izbora i da je to već viđena matrica, a u suprotnom u toj atmosferi straha mladi ljudi napuštaju zemlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!