Bosić: Usvajanje budžeta uz povećanje plata je u dogovoru SDA, SNSD i HDZ

Vijesti 30. jun 202217:49 > 22:32 2 komentara

O sjednici Doma naroda i razjarenosti javnosti zbog odluke Zastupničkog doma o povećanju plaća izabranim dužnosnicima, kao i predstojećoj borbi na izborima, ali i aktualnoj političkoj situaciji - razgovarali smo sa Mladenom Bosićem, izaslanikom SDS-a u državnome Domu naroda.

Bosić je kazao da je ova odluka očekivana na današnjoj sjednici Doma naroda i usvajanja budžeta.

“Ne znam zašto nisu to uradili i ranije. Povećali su plate državnim službenicima, ali i svoje. Ako se interesovanje javnosti smanji oni će ovo uraditi i povećati plaće”.

“HDZ SNSD i SDA su to uradili u dogovoru”, mišljenja je Bosić i dodaje da su htjeli drugačije, pripremili bi ranije zakone o platama i to bi predočili danas kada se usvajao budžet”.

Ističe da vladajuće strukture žele na ovaj način podmititi građane pred predstojeće izbore.

Budžet prošao u Domu naroda PSBiH, podržano i povećanje plata političarima

“Oni koji su dobili posao preko stranačkih intervencija i oni moraju dokazati da su glasali. Imate jedan sloj koji su neosjetljivi na politiku tih stranaka, ima i onaj sloj koji su osjetljivi na to. Zrelo je vrijeme da se promijeni situacija. Imaćemo dalje produbljivanje krize sa velikom neizvjesnošću”, kaže Bosić.

SDS je pogriješio

“Greška je stranke što nije ranije prelomila sa imenom kandidata, da bi smanjila period unutrašnje kampanje i onih koji se bore za poziciju. Šarović je želio da to ide demokratskim putem i rekao je ukoliko je neko drugi bolji kandidat, ja ću podržati. Proces je završen glavnim odborom stranke i dobio je jednoglasnu podršku. Taj period čekanja je nanio štetu stranci, odgovara Bosić na pitanje zbog čega je SDS toliko dugo čekao da Mirka Šarovića kandiduje za člana Predsjedništva BiH.

Kazao je da će Milorad Dodik sutra reći ko su kandidati vladajuće koalicije za predstojeće izbore.

“Nema sumnje da će Dodik i Cvijanović biti kandidati za predsjednika RS i  člana Predsjedništva BiH. Biće to velika borba sa mogućnošću naše pobjede”.

Za kraj je rekao da međunarodna zajednica na neki način želi dati podršku postojećem stanju u BiH i da je briselski sastanak to potvrdio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare