Bosna i Hercegovina dosegla rekord – u kašnjenju vakcina

Vijesti 09. jan 202119:22 2 komentara
N1

Dok se širom svijeta odvija proces imunizacije, u Bosni i Hercegovini tek stižu zvanične najave, ali ne i prve doze vakcina protiv Covida-19. Zna se samo okvirni vremenski okvir, a ne zna se čak ni broj. O politizaciji procesa i zakašnjeloj reakciji države priča se sve glasnije. BiH je dosegla rekord, ali u kašnjenju vakcina.

Mladen je jedan od rijetkih Bosanaca i Hercegovaca koji je primio prvu dozu Pfizerove vakcine protiv koronavirusa u Njemačkoj. To je mogao jer radi u zdravstvenom sistemu ove zemlje. Proces imunizacije počeo je 27. decembra, a do sada je vakcinisano oko pola miliona stanovnika. Vlast ovo smatra sporim početkom. Za N1, Mladen je ispričao svoje iskustvo.

Njemačka je napravila plan imunizacije kojeg sačinjavaju tri priortetne grupe. U prvu grupu spadaju osobe starije od 80 godina, uposlenici i korisnici staračkih domova, te uposlenici u hitnoj pomoći i u bolnicama. Druga prioritetna grupa su osobe starije od 70 godina, policija, uposlenici u školama i vrtićima. Treća prioritetna grupa su stariji od 60 godina i rizični pacijenti. Na svu sreću, spadam u prvu grupu tako da sam svoju vakcinu primio prije sedam dana i osjećam se izuzetno dobro. Od nuspojava sam imao blagu glavobolju i bol u ruci, tačnije na mjestu uboda. Revakcinacija je planirana za tri do četiri sedmice. Nadam se da će i to dobro proći, te da ću nakon godinu dana – konačno moći da posjetim svoju porodicu i moj rodni grad. Bez obzira što živim u Njemačkoj, pratim dešavanja u Bosni i Hercegovini. Moram reći da sam pomalo tužan što vidim da vakcina nije dostupna našim građanima. Mislim da je vakcina velika nada u borbi protiv pandemije”, kazao nam je Mladen Boljanović.

Broj vakcinisanih u Hrvatskoj i Srbiji raste iz dana u dan. U Srbiji uskoro najvljuju dolazak novog kontigenta – ovaj put – kineskog proizvođača. Osim što vakcina nema, Bosna i Hercegovina nije objavila ni operativni plan za imunizaciju. U međuvremenu, pojedini kantoni obavljaju razgovore sa predstavnicima kompanije Pfizer, poput nadležnih u Zeničko-dobojskom.

Jedna od tema je bila i mogućnost nabavke vakcine protiv Covida-19 direktno preko kantona. Složili smo se da, u ovom momentu, zbog postojeće zakonske regulative koja je vrlo limitirajuća i sazrela za radikalne izmjene ne postoji mogućnost da se na ovaj način riješi ova problematika. U budućem periodu mi ćemo probati da damo svoj doprinos u smislu pokušaja izmjene Zakona o javnim nabavkama – barem u sektoru zdravstva i u ovakvim specifičnom prilikama. Zakon, u principu, treba služiti građanima, a ne da ih limitira i ograničava. To svakako ne znači da će se dati trebati zeleno svjetlo da u ovim momentima radi ko šta hoće i kako ko misli da treba”, istakao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Nepoznanica je kako će teći, ovakvi, pojedinačni pregovori, te da li je uopšte moguća skora izmjena državnog Zakona i preciziranje regulative što dodatno usložnjava situaciju.

Vakcine su zaista naša najbolja šansa da izađemo iz ovoga. Već krajem novembra vidjeli smo najave da će prve vakcine doći kod njih krajem decembra. Trebali smo se zapitati još tada kako Srbija može, a mi ne možemo. Mi se samo možemo nadati, a još uvijek ćemo kasniti mjesec dana. Svaka priča o kašnjenju vakcina i zašto se to desilo – postala je jalova. Nešto se očigledno dogodilo… Sada je primarno da se objave planovi vakcinacije, koje su jto primarne kategorije i da se obuči medicinsko osoblje da administrira te vakcine. Ne govori se o tome, ali mi imamo dosta ljudi koji nisu u sistemu zdravstvene zaštite”, izjavila je Jelena Kalinić, biolog i naučna novinarka.

Imunolozi tvrde da statistika najubjedljivije govori o bezbjednosti vakcina protiv koronavirusa jer je u svijetu do sada vakcinisano više od 18,5 miliona ljudi. Kao najozbiljnije zabilježeno neželjeno dejstvo navode alergijska reakciju koja se javlja jednom u milion slučajeva.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare