“Bošnjačke patriote” šire govor mržnje prema uredniku portala Prometej.ba

Vijesti 07. aug 202210:34 5 komentara
N1

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima portala Prometej i uredniku Franji Šarčeviću, te osuđuju prijetnje i verbalno nasilje kojem su izloženi posljednjih desetak dana putem medija i društvenih mreža.

Urednik Šarčević i portal Prometej su se našli na udaru političkog magazina Stav iz Sarajeva i hajke na društvenim mrežama, nakon što su, na kritički način i drugačije od većinskog mišljenja u Sarajevu, pisali o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, nedavnim protestima pred zgradom OHR-a, kao i odluci Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona.

Jedan od novinara magazina Stav nazvao je portal Prometej, urednika Šarčevića i njegovu suprugu Lejlu „karcinomima“ poručivši kako treba „raditi sve na sprečavanju njihove metastaze“.

U istom članku, Prometej je optužen za podršku „politici aparthejda“ i onima koji hoće da „osujete“ borbu Bošnjaka za „državotvornost“, kako navodi Stav. Nakon pisanja ovog magazina, uslijedila je hajka i objava mrzilačkih sadržaja na društvenim mrežama,

Upravni odbor BH novinara naglašava kako su huškanje i širenje govora mržnje prema portalu Prometej, uredniku Šarčeviću i njegovoj porodici nedopustivi u demokratskom društvu, koje bi trebalo njegovati kritiku i različitost mišljenja o događajima i aktuelnim temama. Svako drugo ponašanje, a posebno podsticanje ili pozivanje na nasilje nad medijima, novinarima i svima koji se usude javno zastupati drugačije mišljenje putem medija ili društvenih mreža, ozbiljno je kršenje prava na slobodu izražavanja.

Takvi postupci se mogu okarakterisati i kao krivično djelo poticanja na nasilje i ugrožavanja sigurnosti. U tom kontekstu, BH novinari pozivaju policiju i Tužiteljstvo Kantona Sarajevo da poduzmu potrebne istražne radnje i zatraže pravno sankcioniranje onih koji ugrožavaju sigurnost i pravno na slobodu izražavanja novinara i urednika portala Prometej.

UO BH novinara podsjeća kako su novinari ovog portala i Franjo Šarčević, urednik, često meta govora mržnje na Facebooku i Twitteru. Posebno dobro su organizovane takozvane „patriote“ bošnjačkog nacionalnog porijekla, uključujući i stranačke botove koji nasilje nad ovim medijem smatraju svojim političkim ciljem i zadatkom.

Zabrinjava činjenica da se među onima koji šire mržnju i etničku netrpeljivost prema Prometeju, kao i njegovim urednicima i novinarima, nalaze osobe izdašno podržane projektima međunarodne zajednice u BiH, među kojima su neke od ambasada i sjedišta međunarodnih organizacija i institucija sa sjedištem u Sarajevu.

Ovom prilikom, UO BH novinara poziva te međunarodne organizacije da prestanu sa praksom pružanja podrške osobama koje su glavni izvori govora mržnje i podsticanja na online nasilje prema portalu Prometej, kao i drugim medijima i novinarima u BiH koji kritički pišu i izvještavaju, njegujući kulturu dijaloga i različitosti kroz novinarske sadržaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare