“Bošnjačke stranke od SDA do Naše stranke pretvaraju FBiH u repliku RS”

Dan uživo 01. okt 202118:48 > 20:39 17 komentara
Božo Ljubić
Božo Ljubić (N1)

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić ocijenio je za N1 kako je "paradoksalno da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritikuju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS".

N1: Osvrt na aktualnu političku situaciju. Kakvom biste je ocijenili?

Božo Ljubić: Rekao bih da je politička klima možda najlošija od Daytona s obzirom da se nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi. Ovakriza može predstavljati i šansu da krenemo u rješavanje suštinskih pitanja koja se tiču harmonizacija naroda u BiH i provođenja suštinskih reformi.

Je li po vama opravdana blokada bh. institucija, koja dolazi od političkih predstavnika iz RS?

Ja ne mogu opravdati blokade institucija, međutim odluke bivšeg visokog predstavnika nisu dovele do pozitivnih procesa, posebno pomirenje među narodima. Inzkova odluka nije razlog nego je povod. Pravi je razlog što u BiH teku procesi koji će odrediti budućnost. Političke stranke u RS zauzimaju čvršću poziciju kako bi što više ojačale “entitetsku državnost”.

“Entitetska državnost” – šta mislite?

Predstavnici RS svoj entitet nazivaju državom. Sama činjencia da po Daytonu postoji i entitetsko državljanstvo na neki način daje im povoda. Jasno je da entiteti ne mogu biti države. Iako, nažalost, tako se pretvaraju.

Za mene kao predstavnika Hrvata najvažnije pitanje je kako izmjeniti Izborni zakon sa temeljnim pricipom Ustava – konstitutivnošću naroda. Ako bi mi riješili te odnose u Federaciji između Hrvata i Bošnjaka, onda bi i sa predstavnicima Srba našli zajednički jezik. Ono što se dešava Hrvatima, od bošnjačke većine, srpska strana koristi kao izgovor ili povod za svoje akcije.

Sastanak Izetbegovića i Milanovića?

Nije loše što su se sastali. Ali izjave Izetbegovića nakon sastanka ne daju mi previše povoda za optimizam. Paradoksalno je da bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoko kritikuju Dodika, a traže ukidanje konstitutivnosti naroda čime se derogira pozicija Hrvata. To vodi u pretvaranje Federacije u bošnjačku repliku RS, zaključio je Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare