Boyle: Genocid je trebalo dokazivati od grada do grada. Genocid, pa genocid!

Vijesti 09. jun 202117:08 > 20:21 2 komentara

Francis Boyle, prvi agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, rekao je da je presuda Ratku Mladiću velika pobjeda za BiH i Bosance, ali da to nije dovoljno. Boyle smatra da Bosanci ne mogu imati nikakav pozitivan dijalog sa negatorima genocida, a rekao je da je učinjena greška za pravdu zbog koje se nije dokazao genocid i za druge opštine osim za Srebrenicu.

U uvodu je kazao da je presuda Mladiću velika pobjeda.

“To je velika pobjeda za njih i svu rodbinu i porodice da je Mladić dobio presudu i da je ona podržana. Dok čitam rezime presude – namjerno se ukida odgovornost Srbije za ono što je milošević uradio u BiH. MKSJ je uradio istu stvar u predmetu Karadžić, Šešelj. On je direktno bio odgovoran Miloševiću”, istakao je Boyle.

Boyle: Umanjivanje odgovornosti Srbije

Boyle smatra da je tužilac pokušao dokazati genocid u drugim opštinama, ali da je Mehanizam primijenio pogrešan standard u vezi sa etničkim čišćenjem u BiH.

“Trebalo je to raditi i dokazivati od grada do grada, genocid, pa genocid, pa genocid. To je greška suda. Da su to uradili – bilo bi jasno svima da Republika Srpska nije ništa nego genocidna tvorevina izrađena na osnovu genocida u BiH i da to ne treba da bude”, poručio je Boyle.

Boyle je dodao oni nisu htjeli da dođu do takvog zaključka. Komentarisao je i nadolazeću presudu u slučaju Franka Simatovića i Jovice Stanišića pred Mehanizmom. Nije optimista.

“Nažalost, na osnovu prethodnog postupanja ne mogu reći da sam optimističan. Čini se da je strategija Međunarodnog suda pravde i MKSJ je da umanji odgovornost Srbije za genocid, agresiju i zločine protiv čovječnosti. Velike sile žele pokrenuti Srbiju u pravcu NATO-a i EU. Ako je Srbija odgovorna za genocid u BiH – do toga neće doći”, ocijenio je Boyle.

O negatorima genocida: Ima li dijaloga između Jevreja i nacista?

Boyle je kazao da je razgovarao sa predsjedikom Srbije u programu BBC-ja i rekao mu je da Srbija nije spremna za Evropu dok ovo sve ne prihvati.

“Bojim se da je to dio političkog procesa”, izjavio je Boyle.

Gost N1 je istakao da postoje mnogi koji negiraju genocid u BiH, te da ne vidi budućnost u dijalogu između onih nad kojima je genocid počinjen i onih koji ga negiraju.

“Ima li pozitivnog dijaloga između Jevreja i nacista? Ja to ne vidim. Srbi koji negiraju genocid – oni negiraju šta se dešavalo u BiH. Zato sam 1993. podnio zahtjev da dokažem cijelom svijetu da se genocid događa u BiH. To je sud utvrdio u druga dva slučaja, u 1993. da se genocid odvijao, a Srbija i Milošević su bili odgovorni za to”, rekao je Boyle.

Smatra da će se nastaviti sa negiranjem genocida u BiH, ne samo u Srebrenici.

“U ovim okolnostima ne vidim kakav produktivan dijalog Bosanci mogu imati sa onima koji negiraju genocid. To je kao da nagovarate Jevreje da imaju produktivan dijalog sa nacistima. To nije moguće”, izjavio je.

Boyle je rekao da presuda nije ispraćenau SAD-u, ali je čestito BBC-ju – što su pratili izricanje presuda Mladiću.

Njegov doprinos u borbi protiv negatora genocida

“Ovo je historijsko sjećanje, moramo se boriti protiv onih koji negiraju genocid. Negatori genocida su posljednja faza genocida i to ne smijemo dozvoliti da se dešava”, poručio je Boyle.

On je nedavno i objavio knjigu koja govori o BiH. Za N1 je pojasnio o čemu je riječ:

“Knjigom želim da kažem šta sam sve uradio za BiH. Mislio sam da je pravo vrijeme da sjednem i napišem izvještaj o onome što se događalo, šta se događalo u međunarodnom pravu i šta je pogrešno urađeno prema Bosancima. Zato sam napisao knjigu nakon 25 godina o mom nastojanju da pomognem Bosni i Bosancima”, rekao je Boyle.

Na koncu je istakao da je to to njegov doprinos u borbi protiv onih koji negiraju genocid i onih koji podržavaju negatore genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare