Božić u domu porodice Schulze: Najveća radost je porodično okupljanje

Vijesti 24. dec 202118:39 2 komentara

Brojne porodice još uvijek vrlo pažljivo čuvaju i održavaju običaje vezane uz Božić, poput porodice Schulze iz Mostara, koja veći dio godine provodi u Njemačkoj, no tokom božićnih praznika vraćaju se porodici kako bi u zajedništvu, u duhu vjere i tradicije proslavili nastupajući blagdan.

Serviranje slastica, zdravica, a onda i pjesma. Tako Zora sa sestrom, suprugom i ostatkom porodice provodi Badnji dan. Tokom godine uglavnom su razdvojeni, ali Božić je vrijeme kada su tradicionalno svi na okupu.

“U tuđem svijetu nas jednostavno drži to što ćemo ići kući za Božić i kada nastane decembar to je začeće Marijino i već se puni veseljem duh, jer idemo svojoj kući tamo gdje si se rodio, gdje si odrastao”, ispričala je Zora Schulze.

A po dolasku u svoj dom odmah teku slatke pripreme. Čišćenje, pripremanje ukusnih jela, kićenje bora, te pakovanje poklona.

“Sve što radim ovo po kući i kolače i pletenicu, sve se to može kupiti, ali sve što ti sam praviš kući osjećaš se kao dijete, vraća se ono radosnije, veselije vrijeme”, dodala je.

S obzirom na to da se ne viđaju često, bliskost, druženje i slavlje u krugu svojih najmilijih, razlozi su zbog kojih je za njih Božić najtopliji blagdan. Zorina sestra Stoja priča nam o običajima. Na Badnji dan se posti i ne jede meso, a navečer se tradicionalno unosi i pali badnjak.

“To ću večeras s djecom, mada sada imam dvoje praunučadi pa ću to njima dati da unesu. U mene je šporet, a u mjestu gdje sam se rodila nikad nije bilo ognjište nego fijaker i to bi se ložilo. A tamo gdje sam se udala bilo je ognjište ali su badnjaci bili metar”, rekla nam je Stoja Cvitković

A za svečanu misu, tačno u ponoć, posebno se pripremalo, prisjećaju se. Sve je kažu, imalo veću draž nego danas.

“Mi bi sa ponoćke iz Mostara išli od kuće do kuće, čestitali svakom Božić i svugdje si bio dobrodošao. Pođimo do Balinovca uz Iliće dok dođeš kući svugdje pokucaš, čestitaš, veselje, pjesma. Nije bitno je li 2, 3 sata, je li hladno. Bilo je ljepše. Nismo imali previše kao danas ali je bilo srce puno”, navela je Zora Schulze.

Stoga nastoje što više raditi na duhovnoj ispunjenosti i sreći. Badnju večer provode u miru i toplini doma uz večeru i božićne pjesme, čekajući ponoćku, a navike i običaje nastoje sada prenijeti i na unuke kako se domaćinski blagdanski duh u njihovom domu nikada ne bi izgubio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare