Bradara o rezoluciji Bundestaga: Čović nije rušitelj BiH, to je naručeno

Vijesti 31. maj 202217:55 > 20:31 1 komentar

Hoće li se na vrijeme osigurati novac za izbore, kako HDZ vidi novi preustroj BiH, zašto stranka koja zastupa europske vrijednosti ne usvaja i europske zakone u bh. institucijama? Neka su od pitanja za Lidiju Bradaru, izaslanicu u Domu naroda BiH (HDZ).

Legitimno predstavljanje

Danas se održava Summit Europske pučke stranke. Bradara je rekla da je jako važno da za istim stolom sjede Bakir Izetbegović, lider SDA i Dragan Čović, lider HDZ.

“Sastanci Evropske pučke stranke su na najvišoj razini, kao najjače stranke u Evropskom parlamentu, jako važni. To je prilika da predsjednik HDZ i drugi predstavnici, trebalo bi ih biti više, ali u ovom slučaju gospodin Izetbegović i naš predsjednik su u Roterdamu. Trenutačno su na dnevnom redu uvodne rasprave, raspravlja se o budućnosti EU, ali i o budućnosti BiH. Jako je važni da se obojica nalaze za istim stolom”, navela je Bradara.

Očekuje li da se u rezoluciju uključi i pitanje legitimnog predstavljanja, pitao je voditelj N1 Boris Brezo.

“Ne znam koliko nama može pomoći rezolucija, ali ako će rezolucija EPP-a pomoći partnerima u BiH, koje su pridružene članice i promatrači EPP-a onda je to važno. Svaki napredak zajedničkih satajališta o budućnosti BiH je dobrodošao“, rekla je.

Govoreći o Rezoluciji Bundestaga, kazala je: “predsjednik Čović nije rušitelj BiH. To su slobodne procjene, zlonamjerne kvalifikacije, to je naručeno, šta je to predsjednik Čović uradio da ruši BiH”.

Još se ne zna kandidat

Rekla je da se HDZ zalaže za koncijacijski model i federalizam u BiH.

“Ova zemlja nije funkcionalna i postoji niz načina kako se može promijeniti”, rekla je Bradara.

Kazala je i da HNS ide na izbore, a kandidata će na vrijeme priopćiti javnosti.

“Vjerujem da može pobijediti ako ne bude prevelikog inžinjeringa bošnjačkih stranaka. Stranka nije još razgovarala o kandidatima”, kazala je, dodajući:

“Kandidaturu Željka Komšića sadašnjeg člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda neću komentirati, puno govore stanke koje stoje iza njega, načini na koji se deklariraju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare