Braniteljica Solaka u aferi Respiratori: Suočeni smo sa negativnom kampanjom

Vijesti 19. okt 202213:38 2 komentara
N1

Braniteljica Fahrudina Solaka, Marsela Bajramović suspendovanog direktora federalne Civilne zaštite koji je optužen u aferi Respiratori obratila se nakon današnjeg ročišta u kojem je kao svjedok odbrane pozvan inžinjer koji je, kako kaže, potvrdio da su kineski respiratori koje je nabavila kompanija Srebrena malina ispravni i upotrebljivi.

Bajramovićkaže da je njihov svjedok potvrdio da su nabavljeni respiratori upotrebljivi i funkcionalni.

“Smatram da je Tužilaštvo bilo obavezno i dužno i po zakonu koje idu i na teret i u korist osumnjičenog lica da ono samo pozove i sasluša ovakve svjedoke. Nažalost nije, ali ova odbrana je to uradila”, pojasnila je Bajramović.

Također, Bajramović se posebno osvrnula na medije.

“Činjenica je da su svi optuženi suočeni sa negativnim medijskim izvještavanjem i nemamo problem sa plasiranjem informacija u javnost samo da to bude pravično”, navela je Bajramović.

U ovom pravosudnom predmetu osim Solaka, na optuženičkoj klupi je i Fadil Novalić, premijer FBiH.

Novaliću, sudi se ministru finansija FBiH Jelki Milićević, nekadašnjem direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku preduzeća “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću zbog sporne nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, te primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Na kraju, Bajramović kaže da je sigurna da će Sud Bosne i Hercegovine donijeti jedinu  logičnu, oslobađajuću presudu u ovom predmetu odnosno da neće podleći pristicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare