Bratić u NSRS: Dobro razmislite kako se avanture završavaju

Vijesti 11. maj 202115:06 0 komentara
Screenshot

Senad Bratić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio je da ukoliko se izađe iz okvira Dejtonskog sporazuma - na snagu se vraća Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Komentarišući inicijativu za moguća rješenja - Bratić je poslanicima i poslanicama poručio da dobro razmisle o svemu jer: "Vi dobro razmislite kako se avanture završavaju".

Bratić je u svom izlaganju u NSRS u vezi sa Inicijativom za razgovor o mogućim rješenjima za BiH rekao da je pomno proučio dokument, koji je pun netačnih tvrdnji – pogotovo oko tumačenja Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

Bratić: BiH nije nastala, entiteti su nastali

“Moram da kažem, ne stoji tvrdnja – da se BiH sastoji od dva entiteta. Entiteti su kao unutrašnje administrativno uređenje BiH. Ne postoji državni suverenitet RS i FBiH, nego samo država. Oba entiteta su nastala Dejtonom, Ustavnom BiH, odnosno Aneksom 4 Dejtona. Entiteti su administrativne jedinice, a ne nosioci suvereniteta”, poručio je Bratić.

VEZANE VIJESTI

On je rekao da “ne može se zadržati nešto što niste imali”, dodavši da je državni suverenitet vezan samo za državu BiH, a ne entitete. On je tražio da se poštuje pravo i da “izvori prava nisu švedski stol”.

Bratić je kazao da u tom dokumentu stoji da je NSRS nosioc suvereniteta, što nije tačno.

“BiH nije nastala. Ona je bila prije, RS i FBiH su nastale Dejtonom. Ona nije sastavljena od entieta, nego se entiteti nalaze u sastavu BiH. BiH nije državna zajednica. BiH je država koja se sastoji od dva entieta, Brčko Distrikta, sa entitetskom linijom razgraničenja”, kazao je Bratić, te poslanicima poručio: “Pročitajte Ustav RS.”

Poslanicima je Bratić rekao da se trebaju voditi dobrim namjerama, u interesu svih građana entiteta.

Ne treba nam odluka za dijalog

“Bavimo se pitanjem nadležnosti, neustavno ih prenosimo – započnimo dijalog u ovoj skupštini. Počnimo donositi prave odluke. Zbog toga smo tu. Dijalog treba da postoji u ovoj instituciji, i svim drugim institucijama. Treba da se vodi dijalog na osnovu Ustava. Svaki izlazak iz toga je neustavan, nezakonit. Počnimo raditi svoj posao, ovdje smo voljom građana”, rekao je Bratić.

On je kazao da nije potrebna nikakva odluka vezana za dijalog legalnih predstavnika, nego je dijalog između njih dužnost.

“Ako se izađe van okvira Dejtona, na snagu se vraća Ustav Republike BiH. Poštovane kolege, kolegice u NSRS – odluka je na vama. Vi dobro razmislite kako se avanture završavaju”, zaključio je Bratić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!