Brčak osuđen na pet godina zatvora: Zlostavljao i iskorištavao svoju djecu

Vijesti 08. feb 202216:17 0 komentara
Fena

Osnovni sud Brčko distrikta osudio je 33-godišnjeg H.M. na pet godina zatvora jer je iskorištavao i zlostavljao svoju djecu u mjestu Prutače tokom posljednje dvije godine. Kako se navodi u presudi, on je prisiljavao svoje petero malodobne djece i vanbračnu suprugu na prosjačenje, te ih psihički i fizički zlostavljao.

“Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je H. M, jer je tokom 2020. i 2021. godine, s ciljem njihovog iskorištavanja, prisiljavao i navodio na prosjačenje svoju socijalno i obrazovno zapuštenu djecu. Njemu je stavljeno na teret da je djeci zabranjivao odlazak školu, te ih prisiljavao i navodio da odlaze na ulicu i prosjačenjem pribavljaju novčana sredstva od najmanje 50,00 KM dnevno. Pri tome je njih dvoje, u prisustvu ostalih, stalno izlagao fizičkom nasilju prijeteći svima šta će se desiti ako ga ne budu slušali i donosili mu novac ili odbijali da idu u prosjačenje. Kako se dalje navodi u optužnici, H.M. je svoju djecu doveo u stanje bespomoćnosti i straha tako da su svakodnevno, od ranih jutarnjih sati do kasno u noć, na području Brčkog, Srebrenika i Tuzle, gdje ih je dovozio i nadzirao, prosili po ulicama i ugostiteljskim objektima. Pošto bi prikupile određenu količinu novca, žrtve bi ga predavale ili majci ili H. M, koji bi novac trošio na dugovanja i kupovinu alkoholnih pića. Usto, on je u alkoholiziranom stanju, u kući u kojoj je živio s njima, djecu i vanbračnu suprugu svakodnevno fizički zlostavljao i vrijeđao pogrdnim i ponižavajućim riječima i istjerivao ih iz kuće, ugrozivši tjelesnu cjelovitost i mir članova porodice”, navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

H.M. je pravosnažno osuđen za krivična djela trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i nasilja u porodici (iz člana 218 stav 4 Krivičnog zakona). Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i dva mjeseca. Prethodno mu je samo za trgovinu ljudima utvrđena kazna zatvora od pet godina, dok mu je za nasilje u porodici utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od četiri mjeseca.

Iz Tužilaštva su naveli da je identitet osuđenog izostavljen zbog zaštite djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!