Brčanska Malta – jedan događaj, dva tumačenja (VIDEO)

Vijesti 15. maj 202118:56 > 19:07 6 komentara

Tuzla je obilježila 29. godišnjicu odbrane grada. Tog dana policija se sukobila s kolonom vojnika JNA koja je odlazila iz kasarne prema Bijeljini. Ovaj događaj, kao i brojni drugi u BiH, dvojako se tumači. Porodice stradalih vojnika smatraju kako je riječ o zločinu koji treba procesuirati.

Dogovor je bio da vozila sa vojnicima izađu mirno iz Tuzle ali i da ostave oružje u kasarni. Na Brčanskoj Malti tog dana bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

“U svom gradu i na svome, pripremajući se da na miran način isprate kolonu tadanašnje JNA i novoformirane vojske Republike Srpske. Tu smo bili isključivo za odbrambenu svrhu. Međutim, iz kolone vojske je otvorena vatra na branioce Tuzle, bili smo prisiljeni na vatru uzvratiti vatrom”, izjavio je Edin Altumbabić, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Po podacima Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“, a na osnovu forenzičkih analiza, poginula su 33 vojnika, tri policajca i jedan civil. Od bilo kakve odgovornosti, oslobođeni su Ilija Jurišić, Mehmed Bajrić i Selim Bešlagić.

Hipoteka Tuzlanska kolona je skinuta

“Što se nas tiče, hipoteka sa slučaja Tuzlanska kolona je skinuta, ali ostajemo pri tome da odgovornost za smrt onih koji su poginuli na Brčanskoj Malti treba da se dokaže i da odgovornost snose oni koji su zbog svog nemara i nehata to radili. Ja znam da je optužnica protiv Mileta Dubajića podignuta ali zašto se to ne radi?”, izjavio je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

“Krivac je Mile Dubajić. Ti procesi koje organizovao srbijanski režim protiv Ilije Jurišića i drugih, zapravo su pokušaj da se od porodica poginulih sakrije Mile Dubajić i njegova odgovornost. Taj predmet je potpuno jasan, ali mi moramo zbog propagande to stalno da ponavljamo”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Potpuno druga priča danas u Bijeljini na groblju Pučile gdje je odata počast stradalima u koloni. Za učesnike i porodice na Brčanskoj se desio zločin te kažu da godinama traže pravdu.

Druga priča u Bijeljini

“Na Brčanskoj Malti u Tuzlanskoj koloni se desio stravičan zločin gdje su ubijena 54 nedužna vojnika i još toliko ostalo invalida, a pravde ni na vidiku”, poruka je Radojice Ilića, učesnika Tuzlanske kolone.

“Iz Sarajeva su me prebacili u Tuzlanski kanton da ja idem na mjesto zločina i nekome se pravdam šta sam tu bio i ko sam bio. Vrlo dobro znaju šta je bilo i da je to ratni zločin koji su uradili prema meni”, riječi su Radovana Krstića, učesnika Tuzlanske kolone.

“Ne osjećamo se sigurno”

Premijer Republike Srpske smatra da su dosadašnje sudske presude farsa, da mu nije jasno od koga se Tuzla branila te da BiH nije sigurna za srpski narod.

“Izvinite, nešto se ne osjećamo sigurnim. Imamo to pravo kazati. Nikada ništa nismo uradili na žao drugima ali od Dobrovoljačke koja je bila samo prije par dana Tuzlanske kolone, izgleda, ugledali su se zločinci u Tuzli na one sarajevske pa šta i mi ne bi malo ubijali vojsku i srpsku djecu”, rekao je Radovan Višković.

Porodice i preživjeli već godinama ne dolaze u Tuzlu da odaju počast preživijelima jer tvrde da nisu sigurni ali i da nema spomen obilježja.

Tuzla je danas ponovo poručila da se na Brčanskoj Malti desila odbrana, a ne zločin. Isto tako, Tuzlaci poručuju i pozivaju nadležne institucije da procesuiraju odgovorne za stradanja ljudi i kažu da za to Tuzla sigurno nije odgovorna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare