Brčko: Raste broj zaraženih, razmatraju se nove mjere

Vijesti 14. jan 202214:43 0 komentara
N1 (Brčko)

U Brčko distriktu je od početka 2022. godine potvrđeno 1.300 zaraženih, što je, ističu nadležni, ogroman porast u odnosu na decembar prošle godine. Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta za N1 je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na ovom području.

Sadić je konstatovao da se sve veći broj ljudi testira u Brčko distriktu i da ti testovi većinom budu pozitivni.

“Trenutno je ogroman pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, na stotine osoba se pregledaju u našoj trijažnoj i covid ambulanti. U posljednja 24 sata registrovano je ukupno 216 novozaraženih. Zaključno s ovim danom, od početka godine 1.300 osoba je bilo registrovano kao pozitivno, dok smo u decembru smo imali 728, a mjesec prije 977. Dakle, vidljiv je prvo pad, a zatim i porast zaraženih”, naveo je.

Učenici od ponedjeljka u školama

Prema dnevnim izvještajima koje je Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge dobija, trenutno je najveći pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Sadić ističe da je situacija povoljnija kada je u pitanju sekundarna zdravstvena zaštita. Na bolničkom liječenju trenutno imaju 30 pacijenata koji su Covid pozitivni, od čega je šestero na respiratorima.

Sadić je u izjavi za N1 kazao kako uveliko razmatraju uvođenje novih mjera. Ističe da, ako se ne budu poštovale postojeće mjere (maska i distanca), ni nove neće dati rezultate.

Uprkos povećanju broja zaraženih, donesena je odluka da učenici u ponedjeljak sjednu u školske klupe. Zbog toga se vrši pojačana dezinfekcija.

“Za sada, broj lica koji se nalaze u izolaciji a pripadaju odjeljenju za obrazovanje ne predstavlja problem da će doći do prekida nastave, ali moramo biti oprezni i provoditi sve aktivnosti da do istog ne dođe”, rekao je Šadić.

Nepotpun podatak u broju vakcinisanih

Na području Brčko distrikta do sada je vakcinisano oko 30 posto građana, ali podatke onih koji su se vakcinisali van Distrikta nemaju. Svi vakcinisani u Distriktu imaju QR potvrde, ali se nadaju da će se ovaj problem riješiti na nivou države.

“Mi smo bili mišljenja od početka da to treba da vodi država. Nažalost to nije zaživjelo. Mi smo spremili sve okolnosti, tehičke pretpostavke da to izdajemo sami, ali ipak nastupanje na međunarodnoj sceni isključivo može država zašta smo se mi od samog početka zalagali. Iskreno vjerujem i Brčko Distrikt će biti neko ko će insistirati i nastojati da svi zajedno pokažemo jedan jedinstven stav da je neophodno da moramo ovu aktivnost preuzeti na državni nivo da bi našim građanima omogućili kretanje onih koji su željeli da se vakcinišu, da mogu dobiti potvrdu koja će biti priznata u zemljama EU i drugim”, rekao je Šadić.

Zahvalio se Delegaciji EU koja im je pomogla da izrade sistem u skladu sa EU pravilima.

“Ja hoću da budem optimista da ćemo mi do kraja mjeseca održati ministarsku konferenciju i da ćemo se svi zajedno usaglasiti da svi građani BiH dobiju potvrde onakve kakve su trebali dobiti puno ranije”, zaključio je Šadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!