Breza: Tek 632 građana se vakcinisalo

Vijesti 25. maj 202119:45 0 komentara
N1

Raste broj vakcina koje stižu u lokalne zajednice širom BiH. U Brezi kažu, sa 22 vakcine, kolika je bila prva isporuka, došli su i do kontigenata od 250. Ipak, daleko je to od potrebnih doza, jer brojeve sa spiskova onih koji žele da se vakcinišu teško je i sabrati.

Nakon zdravstvenih radnika, starijih od 75 godina, prosvjetnih radnika, novinara, danas su na red došli Ratni vojni invalidi.

Drago mi je što sam konačno došao na red, kako nije. Da mi je bogdo porodica kompletna primila. Valjda će i oni na red doći“, izjavio je Osman Botić, RVI.

Dosta smo ih čekali, napokon su došle i da smo riješili te probleme“, kazao je Ragib Mahmutović, RVI.

Prema posljednjem popisu u Brezi živi nešto više od 14 hiljada stanovnika, no realne su procjene da bi se u ovom gradu trebalo vakcinisati njih oko sedam hiljada. Do sada je vakcinisana jedna desetina, no veliki je broj onih koji još uvijek čekaju vakcinu protiv Covida 19.

“Upravo sam prošla, spadam u srednju grupu. Nemam komorbiditete”.

“68 godina, nije došlo na red još. Moram da se vakcinišem”.

“Primila bih bilo koju vakcinu”, kažu stanovnici Breze.

U Brezi se do sada vakcinisalo njih 632, a broj spiskova onih koji bi se vakcinisali svakim danom raste. Koliko ih je prijavljenih, u Domu zdravlja nisu sabirali.

“Mart nam je bio kritičan kada smo imali najviše oboljelih, tada su počele gužve, i počeli su spiskovi da pristižu, sada ne možemo da stignemo, ne možemo da dobijemo vakcina koliko imamo zainteresovanih pacijenta”, izjavila je Safeta Kulalić, glavna sestra DZ Breza.

Raste intreresovanje i zbog nadolazećih godišnjih odmora, kaže direktor Doma zdravlja.

Kontigenti vakcina koji dolaze u posljednjih deset dana su znatno poboljšali stanje. U početku je to bilo katastrofalno jer smo prvu pošiljku dobili 22 vakcine. To je bilo samo 22 vakcine. Za sutra imamo zakazano 150 hroničnih bolesnika, prošle sedmice smo dobili 252 vakcine“, naveo je Fikret Salčinović, direktor DZ Breza.

Na ruku zdravstevnim radnicima u Brezi ide dobra epidemiološka situacija. Skoro da zaraženih i nema.

Bolja je vakcinacija svakako da spriječimo oboljenje, kada je već oboljenje nastalo onda slijedimo upute Kriznog štaba i savjete i liječimo pacijente. Ono što možemo na nivou Doma ddravlja da uradimo, a kada je potrebna bolnička potpora tu je Kantonalna bolnica Zenica“, istakla je Selma Omanović Hasečić, voditeljica vakcinacija u Brezi.

Oni koji prime vakcinu nemaju mogućnost da biraju, do sada su na raspolaganju u Brezi bile Pfizer, AstraZeneca, Sinofarm i Sinovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!