Brezanske učionice i dalje hladne: Djeca su prehlađena, nehumano je prema njima

Vijesti 11. nov 202117:04 0 komentara
N1

Brezanske škole i dalje su bez grijanja. Učenici u hladnim učionicama i sa nekoliko slojeva odjeće na sebi učestvuju na nastavi. Za N1 je danas govorio predstavnik neformalne grupe roditelja Adnan Tatar, koji je najavio nove proteste ukoliko se grijanje ne pusti 15. novembra.

“Imamo informaciju da bi sutra trebalo početi grijanje u školama, ovo standardno grijanje koje su osnovne škole koristile”, kazao je Tatar u razgovoru sa reporterom N1.

Dodao je da roditelji nemaju drugih rješenja osim da se bore.

Mi se moramo boriti, nemamo drugih rješenja. Borit ćemo se onim metodama koje su nam dozvoljene. Mi kao demokratsko društvo moramo da shvatimo da bez bunta, protesta i ukazivanja na probleme javno i preko medija mi ne možemo riješiti neke stvari ovdje“.

Tatar je istakao tri zahtjeva koja ima neformalna grupa roditelja.

Ono što su naši zahtjevi, neformalne grupe građana: 1. Ukoliko ne bude 15. grijanje u školama mi ćemo 16. morati izaći na proteste i vjerovatno morati blokirati neke saobraćajnice da nećemo dozvoliti ulazak i izlazak iz Breze, 2. Zahtijevamo da se djeca pošalju na raspust, 3. Ne pristajemo na online nastavu“.

“Nastava je već skraćena na 30 minuta po času. To je već problem jer zna se koliko traje školski čas. Mi ne pristajemo na online nastavu, svi znamo da online nije rješenje jer to se pokazalo za vrijeme pandemije”, dodao je.

Sve što žele je jednaki uslovi za djecu kao u ostalim školama.

Mi samo želimo da naša djeca u Brezi imaju iste uslove kao djeca u Kiseljaku, Kaknju, Livnu. Na Okruglici imate jednog učenika, i taj učenik ima grijanje. Problem je ogroman sa grijanjem, djeca su nam prehlađena, kašlju“.

Kako je poslati dijete u hladnu učionicu?

Najvećeg dušmanina ne bih poslao ovdje. Oblači se helanke, debele pantalone, majica kratkih rukava, majica dugih rukava, džemper, jakna, kapa i deka. Tako nam djeca idu u školu, već mjesec dana je kako je trebalo početi grijanje. Nehumano je to prema djeci da se radi“, kazao je Tatar.

Pogledajte cijeli razgovor u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!