Britanac koji je osudio Karadžića radit će na kaznenom progonu Putina

Vijesti 28. mar 202211:28 > 11:34 0 komentara
Yves Herman / POOL / AFP

Britanski sudac koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu za ratne zločine trebao bi savjetovati Ukrajinu i britansku vladu o privođenju Vladimira Putina i njegovih suradnika pravdi. Pišući za The Telegraph, glavna državna odvjetnica Suella Braverman najavila je da će imenovati Sir Howarda Morrisona da pomogne u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i na Međunarodnom kaznenom sudu.

Morrison je cijelo desetljeće bio britanski sudac na ICC-u i predsjedavao je suđenju lideru bosanskih Srba koje je rezultiralo doživotnom kaznom. Trenutačno je služi u britanskom zatvoru, za koji se vjeruje da se nalazi na otoku Wightu. Braverman je rekla da je taj potez pokazao britansku predanost tome da Putina i njegove vojnike privede pravdi, zbog čega bi na kraju mogli završiti u britanskom zatvoru.

“Može se činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru”, rekla je Braverman, dodavši da će se njegovim naizgled nedostižnim kaznenim progonom baviti predani i stručni odvjetnici kao što je Morrison.

Velika Britanija je također ponudila milijun funti za potporu Međunarodnom kaznenom sudu i osigurat će istražitelje iz Scotland Yardove jedinice za ratne zločine i vojne obavještajne službe.

“Velika Britanija je predana tome da zločini koje vidimo da se iz dana u dan čine u Ukrajini neće biti zaboravljeni ili oprošteni”, rekla je Braverman i nastavila:

“Bilo da ste ruski vojnik koji izvršava nezakonite zapovijedi ili izdajete takve zapovijedi, nećete biti sigurni od kaznenog progona. Uz svu snagu naših saveza i prijatelja diljem svijeta, Velika Britanija će učiniti sve što može da vas privede pravdi”.

Morrison je jedan od najiskusnijih sudaca

Nadala se da će imenovanje Howarda Morrisona poslužiti kao “podsjetnik ruskim vojnicima i državnim dužnosnicima, posebno onima koji preispituju svoju ulogu u ovom ilegalnom ratu, da će njihova djela imati posljedice i da međunarodna pravda ima dalekosežan i moćan doseg”.

Morrison je u prosincu 2011. izabran za jednog od šest sudaca Međunarodnog kaznenog suda, a dužnost je obnašao dužnost do ožujka 2021. Smatra se jednim od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih kaznenih odvjetnika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jedna od tragičnih ironija ruske invazije je da je Ukrajina jedna od kolijevki modernog međunarodnog kaznenog prava.

Sir Hersch Lauterpacht, jedan od najutjecajnijih međunarodnih odvjetnika 20. stoljeća, rođen je u gradu sjeverno od Laviva. Svjetski poznati Centar za međunarodno pravo Sveučilišta Cambridge nazvan je po njemu. Raphael Lemkin, poljski međunarodni kazneni odvjetnik koji je uveo pojam “genocid” nakon Drugog svjetskog rata, također je studirao u Lavovu.

Odlučnost ove dvojice briljantnih znanstvenika da uporno slijede put međunarodne pravde dobro je dokumentirana. Oni su postavili temelje modernog međunarodnog kaznenog prava i pomogli u utrti put da neki od najgorih ratnih zločinaca 20. stoljeća budu izvedeni pred lice pravde.

“Za obične ljude pravda se može činiti kao dug i nemoguć put”

Za obične muškarce, žene i djecu koji se nađu na udaru ovakvih zločina, pravda se može činiti kao dug i nemoguć put. Pravda za međunarodne zločine ide teškim putem i mora prevladati mnoge prepreke. Ali zbog žrtava, to je putovanje koje moramo slijediti.

Progon počinitelja šalje snažnu poruku da smo globalna zajednica, da nećemo tolerirati takve zločine i da stojimo uz one čiji su životi oduzeti ili promijenjeni zločinima.
Uzmimo na primjer Radovana Karadžića. Optužen od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju 1995. za ulogu u masakru u Srebrenici, skrivajući se do uhićenja u Beogradu 2008. godine, osuđen je na doživotni zatvor 2019. godine.

Danas bi se moglo činiti nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli biti na optuženičkoj klupi. Ne sumnjamo da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristašama. Pa ipak, danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru.

Ovi naizgled nedohvatljivi slučajevi dolaze u ruke predanih i stručnih međunarodnih kaznenih odvjetnika. Karadžić se našao ispred Howarda Morrisona, jednog od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih kaznenih odvjetnika i sudaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je nedavno završio svoj mandat britanskog suca na Međunarodnom kaznenom sudu.
Morrison je pristao raditi kao neovisni savjetnik Irine Venediktove, ukrajinske glavne tužiteljice.

Blisko će surađivati s Venediktovom, pružajući neovisne savjete o kaznenim progonima za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini, kao i omogućavati koordinaciju s drugim jurisdikcijama i Međunarodnim kaznenim sudom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je predvodnik međunarodne potpore Međunarodnom kaznenom sudu, na čelu s potpredsjednikom Vlade, koji je prošlog tjedna u Haagu potaknuo podršku drugih država koje slično razmišljaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!