Britanska ministrica vanjskih poslova: Zabrinuta sam zbog onoga što Dodik radi

Vijesti 09. dec 202111:15 > 11:17 0 komentara
Foto: Oli SCARFF / AFP

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss komentarisala je posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom obraćanja u Chatham House u Londonu, ali i odgovaranja na pitanja prisutnih novinara. Na pitanje novinarke The Economista o stanju u Bosni i Hercegovini i ulozi novoimenovanog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkana Sir Stuart Peacha Truss je kazala kako je zabrinuta zbog razvoja situacije u našoj zemlji.

“Izuzetno sam zabrinuta zbog onog što se dešava na Zapadnom Balkanu. Zato sam izabrala Stuarta Peacha kao našeg izaslanika. Imala sam sastanak sa visokim predstavnikom Schmidtom prošle sedmice, a i još ćemo razgovarati. Jako smo zabrinuti zbog onoga što Dodik radi u Bosni. A zabrinuti smo i zbog ruskog uplitanja”, kazala je Truss.

Truss: Za Rusiju bi bila strateška greška da pokrene invaziju na Ukrajinu

Uz Bosnu i Hercegovinu Truss se osvrnula i na protekla dešavanja u Ukrajini.

“Mislim da ne možete gledati samo na pitanje Ukrajine. Vidimo naoružavanje i migracije, kroz Bjelorusiju, prijetnje Poljskoj. Vidimo negativne aktivnosti na Balkanu. A vidimo i nagomilavanje snaga na ukrajinskoj granici. Zato u NATO-u moramo biti dosta čvrsti, s našim evropskim saveznicima, ali i drugima, da bismo se suprotstavili ruskoj agresiji. Glede pitanja sankcija, predsjednik Biden je bio vrlo jasan, razgovarali smo o tome na sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi prošle sedmice. Biće veliki ekonomski i diplomatski troškovi. Zato bi za Rusiji bila strateška greška da pokrene invaziju na Ukrajinu. Ovdje imamo jako stroga pravila protiv pranja novca i korupcije”, istakla je Truss.

Podsjetimo da je britanski parlament u proteklih mjesec dana dva puta raspravljao o BiH, Truss je BiH stavila na dnevni red samita ministara vanjskih poslova NATO-a, a uskoro se u Londonu očekuje još jedna rasprava o BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!