Brkić: BiH nastavlja u pravcu suradnje sa Sjevernoatlantskim savezom

Vijesti 19. mar 202113:21 1 komentar

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO savezom i zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH, kazao je za N1, da je Povjerenstvo za suradnju s NATO-om je u ovoj sedmici održalo svoju prvu inauguralnu konstituirajuću sjednicu u kojoj su usvojili Poslovnik o radu i dali vrlo jasan vremenski okvir da na Povjerenstvu za suradnju s NATO-om imaju program reformi za 2021. godinu do polovine aprila.

“To možda u najvećem dijelu govori o tome kakav je odnos naš, kakav je moj odnos spram toga. BiH nastavlja u pravcu suradnje sa Sjevernoatlantskim savezom jer Odluka o uspostavljanju Povjerenstva i Odluka o nastavku suradnje temelji se na odluci mjerodavnih tijela BiH, Vijeća ministara, temelji se na Strategiji vanjske politike BiH i u principu nas opredjeljuje prema jednoj struktuiranoj i da tako kažem intenzivnijoj suradnji sa Sjevernoatlantskim savezom”, naveo je Brkić.
Nije nikome novost, istaknuo je, da Ruska Federacija nema blagonaklon stav prema politici otvorenih vrata Sjevernoatlanstkog saveza.
“Sve dotle dok se odluke u BiH koje su donesene konsenzusom, inkluzijom svih onih koji su važni za taj proces donošenja odluka, mi ćemo nastaviti tamo gdje mi smatramo da bi nam trebala budućnost biti, a u ovom konkretnom slučaju nastavljamo intenzivirati suradnju sa Sjevernoatlantskim savezom”, rekao je.
Jučer u Neumu na Konferenciji koja se upravo bavila tim pitanjima, moderiro je jednim panelom koji govori da euroatlantske integracije mogu biti te koje će nadvladati karakter postkonfliktnog društva u BiH.
“I od povjerenika Varhelyia i od zamjenika glavnog tajnika NATO-a koji su poslali svoje poruke pa sve veleposlanika Nelsona, rečeno nam je da ti integracijiski procesi su jako važni za transformacijski karakter BiH. I druga poruka temeljna je, da nismo sami”, istaknuo je.
Brkić se osvrnuo i na saopćenje Ruske ambasadem kazavši da ne bi špekulirao o onome što piše u tom saopćenju, niti bi se bavio komentiranjem te razine odnosa.
“Još jednom je za nas temeljno važno da BiH i njene institucije na temelju konsenzusa donose odluke a mi razumijemo da pojedine države možda mogu imati drugačiji stav, možda se mogu neslagati s tim, temeljno je važno da unutar BiH i još jednom potcrtavam na konsenzusu donesene odluke su za nas odluke koje predstavljaju ono što je bitno”, naveo je.
Rekao je i da dosta vremena je trebalo da Povjerenstvo za NATO suradnju krene i profunkcionira.
“U samom radu, ja vjerujem da ćemo pametnije iskoristiti vrijeme da sustignemo ono što su naše obveze. U prvom redu je definiranje novog programa reformi. I to je bio konsenzus. I sve dotle dok se u Povjerenstvu bavimo onom tehničkom razinom našeg rada gdje ima manje politikanstva, ja vjerujem da neće doći do zastoja u radu Povjerenstva. Ja ću dati sve od sebe da razumijevajući stavove sviju unutar BiH i činjenicu da ne gledamo svi jednako na eventualno članstvo BiH u NATO-u, ali da gledamo svi jednako na suradnju u BiH sa NATO-om. Vjerujem da ćemo kroz takav jedan modus operandi uspjeti da zadržimo razinu i profesionalnosti i međusobnog uvažavanja a najvažnije da održimo suradnju između Sjevernoatlantskog saveza i BiH”, naglasio je.

Mišljenja je da put BiH prema EU i u kontekstu suradnje s NATO savezom ne predstavlja zapreku za suradnju s bilo kom drugom državom svijeta.

“Naravno da ću rado primiti ruskog veleposlanika i ako eventualno bude što trebalo pojasniti, no ne postoji nijedan razlog ni zapreka, niti je to samo po sebi čudno zemlje koje se žele negdje integrirati sa određenom organizacijom surađuju da bi eventualno zanemarile neke treće. Dapače, Ruska Federacija je BiH vrlo važan partner, u energetskom smislu, partner nam je jer je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, važan nam je partner u kontekstu pregovaranja za punopravno članstvo u STO, stoga dijalog, suradnja s Ruskom Federacijom, i naravno ni na kakav način ne priječi ono što su neki drugi vanjskopolitički ciljevi BiH“, zaključio je Brkić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare