Brnabić znala i prije Ustavnog suda: Zasada bez obustave gradnje HE na Drini

Vijesti 03. dec 202122:10 2 komentara

Još prije sedam dana premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je u skupštini nastavak radova na izgradnji HE Buk Bijela. Da obustave radova neće biti, Ustavni sud BiH potvrdio je tek danas.

Kako se navodi u odluci, o privremenoj mjeri sud će odlučiti u januaru, nakon dostavljene dokumentacije.

“Bilo je tu mnogo spekulacija, da ćemo mi morati da pauziramo. Mi nemamo nikakvu odluku Ustavnog suda BiH, tako da mi nastavljamo. Nismo ni stajali, već je korona uradila svoje. I Buk Bijela samo je jedan u nizu projekata malih i srednjih hidroelektrana na Drini koje možemo zajedno da gradimo”, kazala je Brnabić.

Ili je Brnabić bila vidovita, ili dobra informisana, komentira ekspert za državnu imovinu, Muharem Cero koji tvrdi da do obustave radova na hidroelektran vjerovatno neće doći ni u januaru, iako spor još nije riješen.

“Neizricanje privremene mjere i nezaustavljanje radova jeste zoran znak da je cijela priča iz ustavnog diskursa preseljena u politički diskurs i da bi ona mogla biti predmet političke trgovine za rješenje aktuelne krize u BiH”, upozorava Cero.

U pozadini priče državna imovina

Podsjetimo da je Milorad Dodik nedavno najavio da će Republika Srpska 10. decembra staviti van snage zakon o zabrani raspolaganja imovinom, koji je nametnuo nekadašnji Visoki predstavnik Paddy Ashdown, i da će državnu ali i vojnu imovinu na teritoriji tog entiteta knjižiti kao imovinu Republike Srpske. Sve to je poslužilo kao svojevrsni pristisak na Ustavni sud, ne dvoji Muharem Cero.

“Nije dobro da se u trenutku kada se rješava status državne imovine i hidroelektrana događaju ovakve stvari. Ovo je sužavanje prostora za rješavanje pitanja državne imovine i čini mi se ješ jedaan problem za Christian Smidth”, dodaje.

Ustavni sud je prije ove odluke produžio vrijeme Zajedničkoj komisiji za koncesije na šest mjeseci da donese odluku, ali i naveo kako se Sud BiH treba očitovati o legalnosti rada komisije i odgovoriti na prijavu jednog od članova koji tvrdi kako zajednička komisija za koncesije nije ni nacionalno ni teritorijalno kapacitirana, obzirom da je šest od sedam članova iz RS.

Nekadašnji sudac Ustavnog suda Kasim Trnka komentira ovo što se radi Srbija i RS je napad na energetski suverenitet BiH, ali mnogi to ne prihvataju:

“Sud je nedoneseći privremenu mjeru, omogućio da investitori nastave svoj rad. Stvari se dalje komplikuju. Jer ako se investicije nastave, a vjerujem da će oni sada ubrzati radove, to će stvoriti novo faktičko stanje, biće problem to rješavati. A bojim se da za ovih šest mjeseci to neće biti riješeno jer su akteri ovih kojima je u interesu pogodovanje Srbiji, oni su akteri donošenja odluka o Komisiji za koncesiji”, rekao je Trnka.

Komisija za koncesije neće raditi do odluke Suda BiH

Predsjedavajući Komisije za koncesije Milomir Amović kaže kako će se sačekati na odluku Suda BiH. Ako komisija bude neligitimna, biraće se nova. Koliko će sve to trajati, ne zna.

“Mi ćemo sačekati odluku Suda u BiH, obzirom na prijavu jednog člana. Ali mi smo regulatorno tijelo. Nismo Dom naroda u kojem postoje Bošnjaci, Hrvati i Srbi. I to je to što imamo”, dodaje Amović.

U očekivanju rješenja, radovi na Buku bijela se nastavljaju, a Visoki predstavnik piše pisma. Ovaj put Parlamenstanoj skupštini BiH u kojem ih obavjštava o potrebi formiranja radne grupe za rješavanje pitanja državne i vojne imovine, što je neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora, odnosno za odlazak OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare