Broj slučajeva u FBiH se udvostručio, a procenat vakcinisanih i dalje vrlo mali

Vijesti 11. jan 202219:23 > 19:23 0 komentara

Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio je nove mjere. Zbog ubrzanog širenja omikron soja virusa stanovništvo je pozvano na poštivanje mjera, nošenje maski i na otvorenom, te izbjegavanje gužvi. U samo tri sedmice broj aktivnih slučajeva je sa 2.200 porastao na 7.200, a smrtnost povećana za 29 posto.

Iz federalnog ministarstva zdravstva poručuju da je situacija ozbiljna. Ovakva situacija za sobom povlači uvođenje novih mjera. Dolazi do određenih restrikcija. Smanjuje se broj osoba koje se mogu okupljati u zatvorenom i otvorenom prostoru, te je korigovano trajanje VTP potvrda.

“Dakle ako ste prebolovali vaš test vrijedi četiri mjeseca, nee kao do sada šest mjeseci nego samo četiri mjeseca. Važenje antigenskog testa se skraćuje na 24 časa, a PCR testa na 48 sati. Ukoliko ste minimalno vakcinisani sa dvije doze, potvrda vrijedi šest mjeseci, a sa tri doze vrijedi devet mjeseci”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

U odnosu na prošlu sedmicu broj novopotvrđenih slučajeva se povećao za 98%. Nadležni su upozorili da je vrijeme za većinu građana da prime treću dozu vakcine i da se omikron soj širi znatno brže od delte.

“Kada se uzme na razini federacije to bi bilo 328 infficiranih na 100.000 stanovnika. Ovo je doista zabrinjavajuća brojka smatramo da je ovo novi proplamsaj uvjetovan i pojavom genetske varijante omikron soja”, kazao je Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Gužve na punktovima za testiranje rezultirali su i sve češćom upotrebom kućnih testova. Iz svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je nakon pozitivnog antigenskog testa važno uraditi i pcr u zdravstvenoj ustanovi, a najvažnije je odmah se izolirati.

“Ono što je ovdje najvažnije jeste da svako ko se testira pozitivno, da se odmah izolira jer upravo u periodu od kada razviju simptome do kad se testiraju pozitivno, tada su ljudi najzarazniji. Zato je izolacija u tom periodu doista ključna, kao i da obavjestite ljude s kojima ste u protekla dva dana bili u kontaktu, prije Vaših simptoma, također je važno kako bi i oni mogli poduzeti mjere da se zaštite”, kazala je Catherine Smallwood, viši zvaničnik WHO za Evropu.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu jutros je dopremljeno 96.000 doza vakcina proizvođača “Moderna” koje su donacija SAD-a. Građani BiH na raspolaganju imaju Pfizer, Sinofarm, Sinovac i Moderna vakcine.

“Od početka pandemije kada su oružane snage avionima dopremile pomoć SAD pokazuje jasno opredeljenost za pomoć građanima vaše države. Preko USAID-a vlada je osigurala 11,2 miliona pomoću za borbu protiv pandemije”, kazala je Debora Menuti, zamjenica šefa misije Ambasade SAD u BiH.

Procenat vakcinisanih je u BiH još uvijek vrlo mali, sa dvije doze vakcinisano je samo 27 % stanovništva, a sa tri doze samo 3%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!