Brojna hapšenja, a nijedna podignuta optužnica u Sky predmetima

Vijesti 08. nov 202218:56 0 komentara

Prošla je godina od prve policijske akcije po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine u vezi sa dešifrovanim Sky porukama. Iako iz Tužilaštva BiH dolaze poruke o konkretnim aktivnostima činjenica je da nije podignuta nijedna optužnica u brojnim Sky predmetima.

Koliko su dešifrirane poruke koje su obilato razmjenjivali članovi kriminalnog miljea, ali i pojedini pripadnici agencija za sprovođenje zakona i pravosuđa dokazni materijal koji će dovesti do konkretnih presuda za počinjeni kriminal javnosti u Bosni i Hercegovini još uvijek nije poznato. Nije poznato da li će Sky priča završiti na groblju otvorenih predmeta tužilaštava, ali da je riječ o kompleksnim istragama u nekoliko navrata je govorio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

“Postoje tužilaštva koja su nadležna da vode takvu istragu. Ni jedan načelnik pa ni direktor policije ako se dokaže bilo kakva njegova odgovornost neće biti zaštićen ni od strane tužilaštva ni od strane policije. Bilo koga da prijavimo moramo imati adekvatan dokaz, ali svakako se susrećemo sa mnogo problema po tom pitanju jer se radi o aplikaciji koja je korištena skoro 10 godina gdje su razmjenjeni milioni informacija”, naveo je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Interesantno je da je nekoliko evropskih sudova nastavlja sa donošenjem odluka kojima odbacuju Sky kao dokaz i kojim ga smatraju kao operativan podatak koji može da služi samo tokom istrage. Ipak razbijanje kriminalne grupe Veljka Belivuka, više kriminalnih grupa u Crnoj Gori, brojna hapšenja u Bosni i Hercegovini pokazuju duboko uzdrman kriminalni milje čiji sky sada ima limit.

“Ovo može omogućiti da se zna ko je s kim možda razgovarao, odnosno ko je kome slao kakve poruke, kakav je bio sadržaj tih poruka, ali je to samo jedan dio veće slike. Tako da i ova sky aplikacija može samo dodatno svjetlo baciti na događaje iz prošlosti i u krajnjoj liniji iz sadašnjosti”, mišljenja je Saša Mrdović, sudski vještak informatičke struke.

O porukama putem sky aplikacije koje se koriste u policijskim istragama javno je progovorio i Danijel Dado Džafić kojem je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo mjere zabrane.

“Došli ljudi iz Kantona, kažu meni otvori moji kriptu, pokazali mi i dokazali mi da su otvorili moju kriptu. Garo sjedio sa mnom posvjedočio. Meni usta ostala otvorena, zino izgubio se prepao se jer sam srao svašta”, istakao je Džafić.

Zadnji slučaj privođenja zbog poruka razmijenjenih na aplikaciji odnosi se na vlasnika ugostiteljskih objekata iz Sarajeva i MMA borca Denisa Stojnića kojem je određen kućni pritvor, a protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara radi trgovine uticajem. Stojinićevi mobilni telefoni su otvoreni i proslijeđeni na vještačenje i analizu podataka. Prije Stojnićevog slučaja prepiska na Sky aplikaciji dovela je do suspenzije državne tužiteljice Diane Kajmaković.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić najavio je ozbiljne optužnice na kojima će raditi zajednički istražni timovi.

“Ja sad najavljujem da ćemo do kraja godine podići nekoliko najsloženijih optužnica, koje će obuhvatiti i ubistvo načelnika kriminalističke policije Radenka Bašića u Prijedoru, te drugih optužnica koji se tiču zloupotrebe opojnih droga”, dodao je Kajganić.

Kada je riječ o trgovini narkoticima podsjećamo da je u julu uhapšen Elvis Keljmendi, u akciji “REZ” zajedno sa više osoba, među njima i dobro poznati Anel Sejfović i Ajlin Ahmić, a prije nešto manje od mjesec i Adi Nukić. Keljmendi će nakon toga biti pušten na slobodu, tačnije u kućni pritvor jer je postigao dogovor sa Tužilaštvom. Uslijedila su hapšenja Admira Arnautovića zvanog Šmrk, te sarajevskih policajaca Adisa Prašovića i Amera Selaka, a nedavno i Arnautovićevog advokata Zlatka Ibrišimovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!