Brojne reakcije i pitanja: Hoće li opstati vlada TK nakon sankcija Kukiću?

Vijesti 06. jan 202219:36 > 19:58 3 komentara

U Tuzlanskom kantonu brojne i burne reakcije na izricanje sankcija Mirsadu Kukiću. S obzirom na to da je njegova stranka u kantonalnoj vlasti, opozicija poziva na odgovornost i traži ostavke. Kukić iznenađen i razočaran.

Mirsad Kukić, predsjednik PDA i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, iznenađen je što mu se na teret stavljaju, kako kaže, nedefinisane i nejasno utvrđene radnje iz perioda kada je bio direktor Rudnika Banovići.

“Čvrsto sam ubijeđen da je Američka administracija, odnosno oni koji su učestvovali u donošenju ovakvih odluka, dovedeni u zabludu, upravo od onih koji se bave sistemskom korupcijom protiv kojih sa otvoreno digao glas, koji su molili PDA da sa istima uđe u koaliciju na što nisam pristao jer su takve koalicije dovele do blokade države BiH”, naveo je Kukić u saopštenju.

Sankcije za Kukića su velika sramota za TK gdje je njegova stranka dio vladajuće većine, a on glavna karika, smatraju u DF-u.

Iz stranaka koje su u koaliciji sa PDA, tvrde da su protiv korupcije što su i dokazali nedavnim usvajanjem Zakona o prijavljivanju, kontroli i porijeklu imovine nosilaca izvršnih funkcija. SDP će zauzeti konkretniji stav narednih dana, a Naša stranka je kategorična.

“U kontekstu u kojem se nalazi TK, ne postoji vlast na državnom nivou, nemamo federalnu vladu, nije baš preporučljivo da u ovom trenutku pravimo krizu kad je u pitanju Vlada TK. Nisam vidio kakvo bi rješenje bilo da se povučemo ili to da pravimo vlast sa SDA i DF-om koji su u koaliciji sa SNSD-om čiji je predsjednik, također, na crnoj listi”, rekao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

“Vlast koja je odlučna za djelovanje protiv korupcije, ne smije dozvoliti da jedan od predvodnika, bude pod sankcijama zbog korupcije. Nadamo se da će ovo shvatiti i PDA i da će Mirsad Kukić odmah podnijeti ostavku na sve funkcije u ovoj stranci. Ovu ostavku smatramo imperativom. Ukoliko do nje ne dođe, Naša stranka neće više podržavati Vladu TK”, saopštio je Mirsad Čamdžić iz Naše stranke.

Reakcije nisu izostali ni iz Socijaldemokrata, ali ni iz SDA čiji je Kukić bio član godinama.

“Dolaze sankcije Kukiću u trenutku kada mu pred noge padaju Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije, one iste čiji se funkcioneri zaklinju u borbu protiv korupcije i jednakopravnost svih građana. Krenuo je Nikšić u promjene sa Radončićem, predsjednikom Saveza za bolju budućnost, već hapšenog i povezivanog sa licima iz podzemlja i Kukićem za koga State Department tvrdi da je umješan u nezakonite radnje”, saopštili su iz SDA Tuzla.

Nijedna stranka ili pojedinac ne treba likovati zbog sankacija drugima jer će ih biti još i to za mnoge, a sada je trenutak da stranke pokažu pravo lice, smatraju dobro upućeni.

“Sada se čuva i politički obraz, osim onog ljudskog. Mogu li ja biti na vlasti sa nekim ko je na crnoj listi i ponovo govoriti da ću se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije? Na političkim strankama je, evo u TK, a to je SDP i Naša stranka. Na njima je najveća odgovornost”, rekao je Vehid Šehić, iz Foruma građana Tuzla.

Šehić poručuje da je ovo možda početak nekog moralnog i političkog pročišćenja političkog ambijenta u BiH u koji su nemoral, korupcija i kriminal ušli u sve pore.

Tuzlanski kanton godinama ne pamti sastav vlade koja je uspjela ostati do kraja mandata. Hoće li ova, koja je mandat preuzela faktički na pola, vidjet će se narednih dana nakon što koalicioni partneri obave razgovore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare