Brojne reakcije na napad na Aladžu džamiju: “Barbarski čin mračnog uma”

Vijesti 19. feb 202114:53 > 15:10 2 komentara
Anadolija

Brojne su rekacije na napad i oštećenje Aladža džamije u Foči, na koju je najvjerovatnije, pucano iz vatrenog oružja.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je napad na Aladža džamiju, kazavši:

“Najoštrije osuđujem napad na Aladža džamiju u Foči i zahtijevam od nadležnih državnih organa da hitno otkriju počinioce i da se oni privedu pravdi. Hitna reakcija nadležnih organa i kažnjavanje počinilaca, kao i osuda ovakvih postupaka, jeste od velike važnosti, kako bi se smanjila opravdana uznemirenost povratnika, vratio osjećaj sigurnosti, te prevenirali slični slučajevi u budućnosti”, rekao je Džaferović.

Također, i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić najoštrije je osudio “barbarski napad na džamiju Aladžu u Foči, u kojoj je po popisu iz 1991. godine živjelo 20.790 Bošnjaka”, odnosno 51,32 posto ukupne populacije općine.

“Aladža džamija, arhitektonski biser, vjersko i duhovno središte, kulturna baština BiH i spomenik svjetske baštine pri UNESCO-u, podignuta je 1549. godine, da bi u zločinačkom pohodu bila do temelja srušena 1992. Obnovljena je i opet otvorena 2019. Samo je mračan um sa poganom namjerom i lišen bilo kakvih moralnih skrupula mogao izvršiti ovakav barbarski čin”, naveo je Zvizdić.

Očekuje hitnu reakciju nadležnih organa i privođenje i sankcionisanje izvršioca ovoga anticivilizacijskog napada.

Ranije je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osudila napad na džamiju Aladža u Foči koji, prema svim pokazateljima, ukazuje na to da je za sada nepoznata osoba ispalila više hitaca i pogodila minaret ovog vjerskog i kulturno-historijskog spomenika.

Rijaset Islamske zajednice od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca.

Muftija goraždanski Remzija efendija Pitić izjavio je da je velika vjerovatnoća da je pucano na džamiju Aladža u Foči te istakao da je “to napad na našu zajedničku ljepotu”.

“Nakon što smo ustanovili da se obrušio dio kamena sa šerefe munare Aladža džamije pozvali smo naravno nadležne organe da naprave uviđaj. Postoji velika vjerovatnoća da se desila pucnjava, dakle, da je munara Aladža džamije gađana. Tužni smo zbog toga. Tužni na dva načina. Prvo zato što je ovaj grad tokom izgradnje i nakon izgradnje Aladža džamije prihvatio tu džamiju svojom, nismo imali problema i incidenata, ali očito je da postoje ljudi koji ne mogu da podnesu ljepotu. Nažalost, ono što dodatno usložnjava situaciju je činjenica da ovdje postoji velika količina naoružanja koje je zakonom zabranjeno”, rekao je muftija Pitić.

Do pucnjave je, prema nezvaničnim informacijama, došlo preksinoć.

Jutros su pripadnici CJB Foča obavili uviđaj u kompleksu Aladža džamije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare