Vanjskopolitičke teme u fokusu Novog dana

Vijesti 07. aug 202215:22 > 15:28 0 komentara
N1

Reprezentacija BiH u odbojci u Albaniju kreće autobusom, jer nisu u mogućnosti organizirati ni utakmicu s Albanijom na domaćem terenu. Iz Albanije putuju 1200 KM za Rumuniju na susret s reprezentativcima te zemlje. O izuzetno lošim uvjetima jedine reprezentacije koja autobusom ide na susrete govori Amir Ćuran, trener u stručnom štabu bh. reprezentacije.

Na zahtjeve za zakonskim priznanjem djece koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja prvi je odgovorio Brčko distrikt BiH. Djeca rođena zbog rata po prvi put prepoznata kao civilne žrtve rata. Koliko je moguće da Zakon bude usvojen u entitetima razgovaramo sa Ajnom Jusić, predsjednicom udruženja „Zaboravljena djeca rata” i Aminom Hujdur, saradnicom za komunikacije organizacije TRIAL International.

Zlatko Vujović, politički analitičar, profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorica i predsjednik UO Centra za monitoring i istraživanja (CEMI) gost je “Novog dana”. Donosimo analizu političke i društvene situacije u Crnoj Gori nakon potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC-om.

Iz Istre nam se javlja dugogodišnja dopisnica lista “Delo” iz Azije, Zorana Baković koja komentira aktuelne tenzije na relaciji NR Kina i Tajvan.

Sa Anilom Gajević direktoricom Casting i talen agencije Zona trazgovaramo o atmosferi pred 28. Sarajevo film festival za koji sutra počinje prodaja ulaznica u Bosanskom kulturnom centru od 10 sati. Anila najavljuje i Zona party u saradnji sa Fondacijom za kinematografiju koji je planiran za 15.8.

Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar komentira stanje u Pojasu Gaze, eskalaciju i nasilje usred vazdušnih napada Izraela na palestinsku teritoriju. Može li doći do prekida sukoba i da li se mogu spriječiti nove žrtve ključno je pitanje nakon što su tenzije ponovo porasle napadom Izraela na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali 1. augusta.

Haris Mrkonja i Adrijana Gavrić donose najnovije informacije iz sporta i showbiza.

U ponedjeljak je s vama Sanela Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!