Brojni kandidati za Vijeće naroda RS u bliskim rodbinskim vezama sa poslanicima

Vijesti 02. dec 202210:43 1 komentar
N1

Na drugoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biraju se delegati za entitetsko Vijeće naroda i to 28 delegata za Vijeće naroda. U procesu koje će se odvijati tajnim glasanjem izjašnjavaće se svih 83 narodnih poslanika. Oni će birati između 30 lista na kojoj je 68 kandidata.

Podsjetimo, ova tačka povučena je juče sa Dnevnog reda Prve posebne sjednice, jer je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izdala saopštenje po kojem je rok za žalbu na izbor delegata istekao noćas u ponoć.

Narodna skupština Republike Srpske CIK-u je na vrijeme dostavila sve liste za ovjeru, ali da je CIK probio rok od 24 časa za njihovu verifikaciju, zbog čega je došlo do pomjeranja odlučivanja o izboru delegata za Vijeće naroda Republike Srpske.

Podsjetimo, Capital.ba je pisao kako je novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nina Bukejlović predložila svoju majku Aidu Prešić za delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS. Ovu listu kao i ostale, ovjerio je CIK. Da bi Aida Prešić sjela u udobnu delegatsku fotelju, biće dovoljno da za nju glasa njena kćerka i novoizabrani poslanik SNSD-a, inače bivša predsjednica Omladine SDS-a. Capital je napomenuo i da je Aida Prešić u dugogodišnjoj vanbračnoj vezi sa predsjednikom dobojskog SNSD-a i nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a i dugogodišnjim gradonačelnikom ovog grada Obrenom Petrovićem.

Uz to interesantno je i da njen bivši suprug, Miloš Bukejlović potpredsjednik dobojske Skupštine sa još pet funkcija, ima svoju kandidatsku listu. Predvodi je Marko Jorgić, a na njoj su još Mladen Joksimović i Danijela Nikolić.

Svoju listu ima i poslanik Pokreta za državu, Sevlid Hurtić, a predvodi je njegov rođak i donedavni odbornik u skupštini Doboja Amir Hurtić. Da bi prošao dovoljan mu je samo glas poslanika Pokreta za državu i rođaka Sevlida Hurtića.

I budući delegat SDS-a Nikola Kovačević u rodbinskim je vezama za prvim čovjekom stranke Milanom Miličevićem.

Aktuelni ministar zdravlja Alen Šeranić predložio je listu na kojoj je njegova koleginica, ministarka građevinarstva Srebrenka Golić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare