Brojni komentari o situaciji u BiH uoči rasprave u Evropskom parlamentu

Vijesti 21. feb 202219:00 3 komentara

Uoči rasprave evropski i regionalni zvaničnici dali su svoj komentar o situaciji u BiH.

Rasprava o Bosni i Hercegovini našla se na dnevnom redu, uz raspravu o trenutno najvećoj svjetskoj krizi, Ukrajini. Samo to je dovoljan pokazatelj zabrinutosti Unije zbog ovdašnjih dešavanja. Visoki predstavnik Josep Borrell otvoreno kaže – situacija u Bosni se ne smije zanemariti. Jačanje nacionalizma i separatizma, ugrožava satabilnost. Iako u fokusu, za ministra vanjskih poslova Austrije, izborna reforma nije ispred poteza iz Republike Srpske.

“Potezi Republike Srpske su opasniji i direktno narušavaju integritet države. Povući se iz pravosuđa, vojske, sigurnosnih snaga, to jednostavno nema smisla i ne dolazi u obzir. Tu sam dakle vrlo jasan. Za nas u Austriji to je veoma važno pitanje. I da, razmislićemo prodrobno kakve ćemo poteze povući. Spremni smo povući vrlo značajne fondove i s tim ćemo nastaviti, ako RS ne pokaže interes da sačuva integritet države, onda će osjetiti posljedice, definitivno će ih osjetiti”, kazao je Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Austrije.

O sankcijama Miloradu Dodiku, hrvatski šef diplomatije, uoči sjednice, ni riječ. Izbjegao je odgovoriti na ovaj dio novinarskog pitanja. No bio je krajnje jasan. Očekivanje da izborna reforma dobije prioritet. To je, kaže Grlić Radman, ključ za stabilnost BiH. Ravnopravnost, konstitutivnost, legitimnost.

“Nećemo podržati izbore pod ovakvim uvjetima. Ukoliko se održe pod ovim uvjetima upozoravamo da će dalje destabilizirati državu i neće doprinijeti ničemu dobrome. Kriza će biti još veća. Još dajemo šansu političkim liderima i upozoravamo posrednike da ulože sve političke napore kako bi došlo do promjene izbornog zakona”, kazao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Grčki ministar vanjskih poslova, Nikos Dendias, najavio je kako se raduje diskusiji i stavovima koje će čuti od hrvatskog kolege. Mišljenja je da situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra, te da se izbori trebaju održati prema zakonu koji osigurava jedinstvo zemlje. Irskom ministru diplomatije je pak, integritet izbora, na prvom mjesetu.

“Ono što Evropska unija želi vidjeti jeste da se razgovori o izbornoj reformi zaključe uspješno, s dogovorom, tako da se izbori održe s integritetom i na način da rezultuju funkcionalnim vladama nakon izbora, to će biti fokus diskusije”, kazao je Simon Coveney, ministar vanjskih poslova Irske.

Crnogorski predsjednik, Milo Đukanović u međuvremenu se sastao i s predsjednikom Evropskog vijeća, Charles Michelom. Neaktivna evropska politika proširenja dovela ja do toga da je Zapadni Balkan postao meta retrogradnih sila.

“Meta je sistem evropskih vrijednosti i evropsko jedinstvo. Na njega se nasrće sa svih dijelova evropskog kontinenta koji su podobni za to. A Zapadni Balkan je još uvijek pogodan teritorij za takve maligne politike, zbog slabih država, ali i zbog još uvijek prisutnih proruskih sentimenata kod jednog dijela stanovništva”, kazao je Đukanović.

Đukanović je naglasio kako Evropska unija i NATO za Zapadni Balkan moraju pokazati snažniji interes, jer se evropski put ovih zemalja, posebno u posljednje vrijeme, pokušava osujetiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare