Brojni posjetioci Novu godinu dočekat će na olimpijskim ljepoticama

Čini se kako Sarajlije i nisu mnogo razočarane zbog otkazanog javnog dočeka na otvorenom. Oni koji ne planiraju ostati u svojim domovima za najluđu noć, imaju alternativu, ili tri - Bjelašnica, Jahorina, Trebević. I tamo smo danas sreli brojne turiste. Domaći ili gosti - svi sa istom željom - da dočekamo kraj pandemije koronavirusa.

Ljubitelji snijega, umjesto klasične žurke u zatvorenom, biraju da novogodišnju noć dočekaju na jednoj od triolimpijske planine. Između ostalih, Bjelašnici. Iako ovdje boravi, pretežno, lokalno stanovništvo, pažnju ovoj olimpijskoj ljepotici posvećuju i turisti. A na ruku im ide i temperatura, za ovo vrijeme, neuobičajeno visoka.

“80-90 odsto čine naši ljudi. Ima nešto iz Austrije, Njemačke, ali uglavnom, naši ljudi”, kazao nam je konobar Elvedin Džafić.

Posjetioce Bjelašnice očekuje niz dobrih, zabavnih sadržaja. Između ostalog, Novu godinu moći će da dočekaju na skijama.

Iako je javni doček Nove godine u Sarajevu otkazan, zabavnih, novogodišnjih aktivnosti, čini se, neće nedostajati, barem na planinama. Iz Turističke zajednice KS najavljuju niz zabavnih sadržaja i spektakularan vatromet, a program će biti nastavljen i u naredna dva mjeseca.

“Na lokalitetu Bjelašnice i Trebevića imat ćemo niz zabavnih sadržaja. Tokom januara i februara svakog petka, subote i nedjelje imat ćemo jednu od zabavnih grupa, a radi se o stvarno ozbiljnim i zvučnim imenima. To govori koliko smo u tom segmentu otišli daleko”, kazao je Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice KS.

Više turista na Jahorini

S druge strane, ubjedljivo više turista boravi na Jahorini. Najviše posjetilaca dolazi iz Srbije, ali sve je više i onih koji dolaze iz Evropske unije.

Hoteli će organizovati novogodišnji program u skladu sa svojim mogućnostima, ali ono što se tradicionalno dešava na ovoj planini, uz standardno, dobro, kuvano vino, je novogodišnje skijanje. Skijašima će na raspolaganju stajati novoosvijetljena staza Novak Đoković i sve druge sve staze prilagođene za noćno skijanje na Jahorini, ukupne dužine 5 kilometara.

“Prošle godine smo prvi put u istoriji organizovali novogodišnje skijanje, u terminu od 22 sata do dva sata iza ponoći, a isto ponavljamo i ove godine”, kazala je Sanja Čeremidžić, PR OC Jahorina.

I dok su, prije pandemije kovida, želje varirale od ljubavi do novca i uspjeha u poslu, sada svi imaju samo jednu želju:

“Nadam se da ćemo maske i pandemiju ostaviti iza sebe”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad