Brojni zanimljivi gosti i teme u Novom danu

Vijesti 27. jun 202217:07 0 komentara
N1

U Novom danu sutra gledajte:

NATO samit u Madridu počinje sutra. Lideri 30 država NATO-a okupiće se na sastanku koji će biti održan tokom najveće sigurnosne krize u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata i na kojem bi mogle biti donesene istorijske odluke. Sa NATO samita izvještava reporter N1, urednik međunarodnih vijesti, Esmir Milavić.

Na sjednici državnog Parlamenta danas je na Dnevnom redu bila i inicijativa o početku procesa pristupanja Eurotransplantu. O problemima ljudi koji čekaju na transplantaciju organa u BiH, za “Novi dan” govore: Halima Resić, predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini, predsjednica udruženja Donorske mreže BiH, Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Bedrana Kaletović, novinarka iz Tuzle koja se bavi problematikom transplantacije.

Treća bosanskohercegovačka Povorka ponosa okončana je bez incidenata na ulicama, ali ne i bez govora mržnje, uvreda i omalovažavanja u online prostoru, piše Mediacentar Sarajevo. O reakcijama na Povorku, o bh. društvu, toleranciji i razumijevanju ljudskih prava, za “Novi dan” govore: Marija Arnautović, urednica Mediacentra Sarajevo, Dženana Alađuz, novinarka, aktivistkinja i direktorica Fondacije Infohouse i Jadranka Miličević, aktivistkinja i jedna od organizatorki Povorke Ponosa.

28. juna 1914. godine u Sarajevu, u blizini Latinske ćuprije ispaljen je sudbonosni hitac koji će indirektno postati povod za početak Prvog svjetskog rata. Na godišnjicu Sarajevskog atentata, uživo smo na glumačkom performansu sa istorijskim ličnostima iz austrougarskog vremenskog perioda (nadvojvoda Franz Ferdinand, Sophie Chotek i Gavrilo Princip).

U Bosni i Hercegovini od danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog tropskih temperatura i izrazito visoke vrijednosti UV zračenja. O vremenskim (ne)prilikama razgovaramo sa meteorologom Nove BH, Nedimom Sladićem. Tema razgovora će biti i činjenica da je Nedim, među desetinama hiljada kandidata, izabran za jednu od najprestižnijih stipendija na svijetu – Chevening stipendiju koju dodjeljuje Vlada Velike Britanije.

Promocija putopisa “Putem svile” autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića, biće održana sutra u 20h u Gradskoj vijećnici u Sarajevu. O putovanju u daleki, mistični Semerkand, dugom više od 20.000 km, o svemu onome što su vidjeli, doživjeli i zabilježili tokom tromjesečne avanture, razgovaraćemo u “Novom danu” sa autorima putopisa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!