Brza cesta Sarajevo-Beograd postala kamen spoticanja u BiH

Vijesti 28. dec 202120:12 3 komentara

Propao je još jedan pokušaj da se nadležni dogovore oko konačne rute brze ceste Sarajevo - Beograd. Previše interesa, prijedloga, a ključno pitanje, kuda će ići trasa kroz Brčko Distrikt? Gradonačelnik kao i entitetski premijeri pobjegli od novinara, a državni ministar saobraćaja i komunikacija, kao domaćin sastanka, otkrio i da bi projekt, ako ga nadležni ikada dogovore, mogli finansirati Rusi, a ne kako je to prvobitno zamišljeno Turci.

Planskom dokumentacijom, trasa kroz Brčko predviđena je u dužini od 31 kilometar. No, tamošnje vlasti zahtijevaju najmanje 53. Revidiranje trasa se nastavlja. Prvi put javnosti je saopćeno i da se za finansiranje brze ceste ponudila ruska Agencija za osiguranje izvoznih kredita, a Turci će izvoditi radove.

“Sporazumom je definisano da finansiranje ide od Turske. Međutim nije to baš tako. U ovom trenutku, finansiranje koje je bilo predviđeno od Turske, zadatak je bio turske Vlade da obezbijedi finansiranje. Predviđeno je finansiranje od jedne ruske državne agencije. Postavljeni su uslovi, mislim da su počeli razgovori oko uslova finansiranja od strane ruske državne agencije. Ko će vraćati kredit? Pa mi”, rekao je Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija BiH

Pregovori o brzoj cesti Sarajevo – Beograd počeli su prije četiri godine. Grandiozan projekt najavljivan je sa svih strana, u tri zemlje, iz BiH, Srbije i Turske. Delegacije na najvišem nivou su se susretale, parlamenti raspravljali, no dogovor na bh. strani uporno je izostajao. Na koncu 2019. odlučeno je da se umjesto jedne, kroz BiH, grade dvije rute.

“Tu je Federacija i na Parlamentu i na Vladi iskazala interes da se svakako uključi i Goražde, tako da bi uz ovaj koridor napravili taj neki tehnički odvojak i uključili i goražde”, rekao je Denis Lasić, ministar prometa FBiH 26. februara 2019. godine.

U oktobru iste godine, svečano je položen kamen temeljac u Sremskoj Rači. Svečanosti je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Srbija je intenzivno nastavila rad na projektu. Bosna i Hercegovina i dalje pregovara. U priču se početkom ove godine ponovo uključuje vrh Turske. Predsjedništvo i bh. delegacija u posjeti Erdoganu. Potpisuje se Sporazum o građevinskim projektima među kojima je i brza regionalna cesta. Daju se i nova obećanja.

“Potpisivanje ova tri sporazuma svakako će doprinijeti ubrzavanju naše saradnje. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo i mislim da svako onaj ko je do danas sumnjao u to može da bude siguran da će taj projekt živjeti i da će naravno biti realizovan”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u martu ove godine.

No, Dodik je politički krenuo u potpuno drugom smjeru. O projektu više i ne govori. Umjesto kamena temeljca, s pričom o autoputu Sarajevo-Beograd, Bosna i Hercegovina je dobila još jedan kamen spoticanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare