Brzi odgovor – američka vojna on-line vježba?

Vijesti 13. maj 202119:56 2 komentara

Na sarajevski aerodrom sutra stiže glavnina američkih vojnih snaga. Od ponedjeljka će učestvovati u vježbi na Manjači, u Glamoču i Dubravama kod Tuzle.

Dio je to najznačajnije vojne vježbe SAD-a, Kanade i članica NATO-a Defender Europe 21, koja se izvodi na teritoriji 12 država Evrope sa oko 28.000 vojnika.

Dok vojnopolitički analitičari vježbu smatraju američkom porukom Rusiji, predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik stvar vidi drugačije.

“Nije vježba NATO-a, nego simultana vježba, više on-line, sa dijelom bojevog gađanja pješadijskom municijom”, kazao je Dodik.

“Brzi odgovor” je američka vojna on-line vježba, sažeo je svoje viđenje Dodik.

Za nedosljednost ga prozivaju u opoziciji.

“Gospodin Dodik je prije godinu, dvije dana, govorio o tome da će onog trenutka kada se pojave američki vojnici na Manjači, da će da izvede 30.000 ljudi da protestvuju, jer je to neprihvatljivo, nepodnošljivo. Koliko vidimo, on sada nije rekao ni riječi. Trebao bi da progovori da kaže koji su to sada aršini. Kada je u Savjetu ministara bila SDS to je tada bila izdaja, a sada kada je on Predsjedavajući Predsjedništva BiH ne izgovara ni jednu riječ. Želimo to jasno da kažemo”, kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Republika Srpska jasno je opredijeljena za vojnu neutralnost. I vlast i opozicija. I Dodik i Šarović često napominju da će se pratiti integracijski put Srbije.

Predsjednik Narodne skupštine, Nedjeljko Čubrilović, također jasan, da, ali samo za saradnju.

“Ako su nadležne institucije u BiH dale saglasnost, ne vidim razlog zašto i vojno neutralni ne mogu da učestvuju. Ima primjera koliko hoćete. Naveo sam i Srbija. Ovdje će i Srbija da učestvuje, a s njima nemamo nikakav savez, ni pakt. Ne vidim ništa, ako su namjere korektne”, smatra Čubrilović.

Inače, Čubrilović za N1 kaže da Inzkovo pismo nije razumio kao ultimatum. Smatra da je ono u javnosti dobilo preveliku pažnju, a da cijela priča nije trebala ni visokom predstavniku ni Narodnoj skupštini. O sankcijama i ne razmišlja.

“Ne mislim da je to rješenje”, kaže Čubrilović.

A o rješenjima o budućnosti zemlje jedni bi razgovarali sa unaprijed zabetoniram stavovima, drugi sa umotanim u oblandu, dok treći za sto ne bi ne sjedali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare