Buden: Alternativa mirovnom pokretu je da nas “luđaci pobiju”

Vijesti 08. mar 202213:51 0 komentara
Filozof Boris Buden u emisiji Izvan okvira, N1 BiH

Gost emisije Izvan okvira u ponedjeljak na N1 BiH bio je univerzitetski profesor filozofije Boris Buden.

Danas nedostaje politike mira, rekao je Boris Buden, filozof i profesor na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču te istraživač Evropskog instituta za progresivnu kulturnu politiku.

“Možda bih mogao pozvati ljude na ovom prostoru da počnu razmišljati u ovom pravcu. Ne treba čekati da nam neko sa strane donese rješenja jer to nisu bila rješenja. Sva ta rješenja su propala. Naša ideja da smo priglupi i ne znamo sami riješiti probleme je najveći problem. Treba razmišljati ne o tome šta će nama Zapad donijeti, već što mi u ovoj situaciji u političkom i ideološkom smislu napraviti. A to je pokretanje pokreta, možda međunarodnog pokreta za mir. To je jedino što ima smisla”, rekao je Buden u programu N1, gostujući u emisiji Izvan okvira.

“Mislim da svijetu nedostaje masovni mirovni pokret. Vidim šansu u tome, iako to zvuči utopijski. Ali, pazite – šta su nam druge opcije? Ili će se ovi luđaci pobiti i sve nas pobiti u nuklearnom ratu, ili nećemo spriječiti globalno zatopljenje pa će nas spržiti sunce. Nama treba misao u velikim dimenzijama, a ne kako ćemo sutra preživjeti”, rekao je univerzitetski profesor filozofije.

Iz činjenice da smo bili prvi u tragediji, smatra Buden, trebali bismo biti prvi koji traže izlaz iz nje.

Boris Buden (Garešnica 1958.) je filozof i publicist. Piše eseje i članke iz područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti. Na Zagrebačkom univerzitetu diplomirao je filozofiju, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je iz teorije kulture na Univerzitetu Humbolt u Berlinu. Eseje je tokom devedesetih objavljivao uglavnom u “Arkzinu”, čiji je bio i urednik. Živi i radi u Berlinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!