Danas i sutra protesti u Sarajevu

Vijesti 09. jan 202207:57 > 07:59 7 komentara
Foto: F.Z./N1

Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative "Buđenje građana" najavili su danas mirne proteste koji će biti održani u 12 sati ispred Ambasade Srbije u Sarajevu jer, kako navode, zbog aktuelnog rukovodstva te zemlje strepe hoće li se rat i nasilje ponoviti.

Jedan od organizatora protesta, aktivista Suad Đozić, izjavio je jučer da zahtijevaju da državni organi Srbije priznaju počinjeni genocid u širem regionu Srebrenice, te da zvaničnici te zemlje prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol i da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. dana RS 9. januara.

Traže također da Srbija, kako je rečeno, obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskim i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, zatim da izmiri dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine, kao i da obustavi daljnju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanja Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja bh. institucija.

Protesti bh. građana širom svijeta

Također, najavljeno je da će u ponedjeljak, 10. januara u 12 sati protesti biti organizovani ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu kako bi izrazili zabrinutost zbog političke i sigurnosne krize u BiH, a u sklopu protesta bh. građana širom svijeta.

Na tim protestima će tražiti odlučne mjere UN-a, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, te implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj, kako je rečeno, očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare