“Budžet hinjski napravljen, nije bilo jasno da se povećavaju plate političarima”

Vijesti 29. jun 202215:12 2 komentara
N1

Zlatko Miletić, nezavisni delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine komentarisao je danas povećanje plate parlamentarcima koji su prije nekoliko dana usvajanjem budžeta BiH za 2022. godinu u Zastupničkom domu svoja primanja povećali za 500 KM.

Miletić je kazao da su njegovu inicijativu da se poveća plata državnim službenicima, političari iskoristili da je povećaju sebi i to, kako kaže, 11 puta više.

“I sada sam ja u situaciji da sutra na sjednici Doma naroda ne mogu glasati za to da se pomogne državnim službenicima. To ne samo da je degutantno, već tolika bahatost prema građanima i njihovo licitiranje kako će taj novac dati u dobrotvorne svrhe ili ne znam ni ja kome dovodi do toga da u BiH važi parola ‘uzmimo od siromašnih da bismo dali gladnima’. Vjerovatno smo mi po tome jedina poznata zemlja u Evropi koja se u ovakvim trenucima teške krize ponaša tako prema građanima svoje zemlje”, naglasio je Miletić.

Na pitanje novinarke N1 da li se trenutna situacija na bilo koji način može “popraviti”, Miletić je kazao da je upravo razmatrao prijedlog budžeta i da ne donosi optimistične informacije.

“Čitao sam ga tri sata, to je toliko hinjski napravljeno da se suštinski vi nemate tu za šta uhvatiti, da ne pojašnjavam zakonske procedure. Pa čak ni amandmanski da djelujete. Sutra ću pokušati predložiti jedan zaključak kojim ću tražiti ukoliko budu htjeli da ja prihvatim takvu vrstu budžeta da će morati donijeti zaključak da ću tražiti od Vijeća ministara da u roku od 30 dana, dakle, hitno, napravi izmjene i dopune Zakona o platama gdje će za vrijednost jedan smanjiti koeficijente svim izabranim i imenovanim osobama u institucijama BiH, mislim na parlamentarce, Vijeće ministara, zamjenike ministre, sve direktore svih agencija, sve zamjenike svih agencija i onda da uslovno rečeno tu masu novca koju skupe našim službenicima podijele naprimjer za topli obrok ili u neke druge svrhe jer danas nisu došli razmatrati to pitanje koje je inače trebalo biti na dnevnom redu”, naveo je Miletić.

Dodao je Miletić da su političari ovaj potez mudro izveli pozivajući se na Zakon o platama.

“Da građani ne bi bili zbunjeni i da su oni mislili stvarno to da ne urade došao bi Zakon o budžetu sa tom izmjenom i dopunom gdje bi rekli da koeficijent ostaje za sve isti, ali da izuzetak budu izabrana imenovana lica, ali je to zakonska norma i morali su predložiti i prijedlog Zakona, ali to oni nisu namjerno uradili. Vidjeli ste po glasanju u Zastupničkom domu da ljudi više vole novac od morala i od građana i suština svih problema u BiH je da se oni brinu samo za sebe”, poručio je Miletić.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) tvrde kako njihovi delegati pripremaju potencijalna rješenja koja će sutra predložiti na sjednici Doma naroda, a kojima bi se izbjeglo povećanje plata parlamentarcima i ministrima.

Vrlo moguće da će se tražiti hitna izmjena Zakona o platama i naknadama, najvjerovatnije u kontekstu snižavanja visokih koeficijenata koje imaju političari. Međutim, još nije do kraja definisano kakav će taj prijedlog konkretno biti i šta će sadržavati. Također tvrde da su bili iznenađeni te navode da su za povećanje plata saznali ne čitajući Prijedlog budžeta već od medija aludirajući na to da je taj dokument bio poprilično nejasan u tom dijelu koji se odnosi na povećanje osnovica državnim službenicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare