Budžet RS veći od 4 milijarde KM, ali nema povećanja za borce

Vijesti 15. dec 202119:04 1 komentar
N1

Manje novca policiji i pravdi, više visokom obrazovanju i energetici, uz povećanje plata i penzija, ukratko je sadržaj budžeta Republike Srpske za narednu godinu teškog više od 4 milijarde maraka. Najviše rasprave bilo je zbog zahtjeva opozicije da se stavka za borce utrostruči. Taj amandman ipak većina nije prihvatila.

Sedamdeset maraka boračkog dodatka mjesečno neprihvatljivo je za ove ljude. Ispred Narodne skupštine RS okupili su se kako bi uticali na poslanike da prihvate amandmane i povećaju sredstva za ovu kategoriju građana.

“Borci su na rubu egzistencije, preko 30% boraca boluje od teških bolesti. Niko nije sposoban raditi. Mjere možda mogu pomoći. Dvadeset pet godina čekamo, nemamo šta više čekati. Ne bude li to što skorije, mi ćemo morati preduzeti radikalnije mjere koje će biti nezgodne i po one koji odlučuju. Zato pozivamo narodne poslanike bez obzira kojoj partiji pripadaju i kakvi su im zadaci dati, da budu razumni, da ne usvajaju budžet u kojem nema novca za borce”, kazao je Radan Ostojić, BORS.

Planirana sredstva za borački dodatak sa 65 miliona KM trebaju se povećati na 185 miliona KM, time bi borački dodatak bio iznad 200 KM. Uslov je to da opozicija podrži budžet.

“Naš prijedlog će biti da se amandmanski poveća sa 1,60 na 5 KM po mjesecu učešća u ratu. To nije nikakav politički marketing, već jedinstvena potreba”, kazao je Milan Radović, SDS.

“Koliko ova vlast koja 16 godina tako dobo vodi računa o borcima govori podatak da danas imate 1.260 djece poginulih boraca bez posla. Čestitam, aplauz. Baš ste dobro vodili računa o borcima. Kao u onom vicu: vama čovjek kad bi dao krokodila, vi bi brzo od njega napravili guštera”, istakao je Igor Crnadak, PDP.

“Ove godine otplata dugova: izborna godina za servisiranje dugova 699 miliona KM, čim prođu izbori 2023. to je 1 milijarda i 160 miliona, skoro pa duplo. Hoćete da nam ostavite kada dođemo svaki mjesec u godini da plaćamo 100 miliona vaših dugova”, kazao je Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

Poslanici podijeljeni u vezi budžeta

“Varalica stalno misli da svi varaju, lažov da svi lažu, onaj ko je loš misli da su svi loši, onaj ko je dobar, misli da su svi ljudi dobri. U krajnjem slučaju u toj poslovici svako polazi od sebe. Dobro razmislite o tome”, kazao je Igor Žunić, SNSD.

Socijalni budžet sa razvojnim šansama za jedne, priprema za predizbornu pljačku za druge, poslanici podijeljeni, premijer Radovan Višković jasan:

“Amandmani koji iziskuju dodatno 120 miliona KM u budžetu na ovih postojećih 70, ako bi usvojili 5 KM po mjesecu učešća, to je ukupno, vidite oko 200 miliona KM na godišnjem nivou”.

“Gospođa Trivić se jako zabrinula jer kaže da u budžetu nemamo sredstva za sve troškove koji bi u budžetu mogli nastati u vezi sa prethodnom sjednicom NSRS, za našu odluku da idemo u vraćanje nadležnosti. Imamo sredstava, ko dobro pročita i lagano, vidjeće da imamo sredstva i na jedinici i na fondu 5.”, kazala je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Budžet RS za narednu godinu iznosi 4,024 milijarde KM, a povećana su sredstava za plate za oko 62 miliona KM, za penzije 61,2 miliona KM, borce za oko 13,5 miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare