Buka: Afera “Kiseonik” prešla entitetsku granicu

Vijesti 29. sep 202111:16 1 komentar
N1

Nakon pokretanja priče o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata u Republici Srpskoj, Buka je donijela podatke o nabavkama kiseonika od neovlaštenih firmi i u Federaciji BiH.

Kako piše Buka na osnovu podataka do kojih su došli, na isti način kao i u Republici Srpskoj, pojedine zdravstvene ustanove su nabavljale kiseonik i u Federaciji BiH. Navedeno je da je tako bolnica u Orašju medicinski kiseonik kupovala od firme “istrabenz plini” iz Breze. Zadnji ugovor između ove firme i bolnice u Orašju je potpisan u julu ove godine na 40.000 KM.

Prema dostupnim podacima, “Istrabenz plini” snabdijeva i Dom zdravlja u Zenici kiseonikom za liječenje pacijenata.

“Ono što je jasno vidljivo uvidom u dokumentaciju Agencije za lijekove, ova firma nije registrovana ni kao proizvođač, ni kao veleprometnik, te ne može vršiti distribuciju medicinskog kiseonika zdravstvenim ustanovama”, piše ovaj portal.

Podaci do kojih je portal Buka došao

Kako dalje navode, osim ovih, kiseonik od neregistrovanih firmi za taj posao u Agenciji za lijekove nabavljaju i druge ustanove.

“Tako od laktaške firme ‘Kras’, koja isporučuje kiseonik i nekim bolnicama u RS, a nije registrovana u Agenciji za lijekove, medicinske gasove, pa i kiseonik nabavlja bolnica u Sanskom Mostu. Inače, obje ove firme su registrovale uvoz kiseonika, ali nikad nisu dobile dozvole Agencije za lijekove za njegov promet”, istaknuto je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare