Burna rasprava o UKC RS na sjednici Skupštine Grada Banja Luka

Vijesti 19. nov 202120:03 0 komentara
Facebook

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske ponovno je u fokusu javnosti. Nakon fotografija kuhinje koje je, prije otprilike dva mjeseca objavio gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, na red su došle i druge prostorije te zdravstvene ustanove. Sad su Stanivukovića iznenadile fotografije kupaonice odjela Pulmologije, zbog čega najavljuje slanje inspekcije.

Najave o inspekciji dolaze nakon Skupštine Grada Banjaluka i odborničkog pitanja i apela da se Grad uklјuči u provjeru uslovnosti kupatila na ovom odjelјenju. Prvi čovjek grada na Vrbasu rekao je da će odmah izdati nalog da gradska inspekcija obiđe sporno odjeljenje, ističući da je Grad spreman da se uklјuči u obnovu.

“Neka ode inspekcija i neka utvrdi, a ja nemam ništa protiv da odem i da budem gore i da posjetim Klinički centar. Ako Vlada RS nema sredstava, ili šta već, da Grad uloži, pa, evo da kažem, i 100 hiljada maraka, da obnovimo gore jedan dio kupatila. Odlazak inspekcije gore nije napad na Klinički centar, nego jedan pozitivan pritisak da se stvari promijene”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke.

Raspravu o ovoj temi, na, ispostaviće se kasnije, veoma burnoj sjednici, pokrenuo je odbornik pokreta “Banjaluka zove” Saša Lazić, postavljajući pitanje jesu li fotografije neuslovnih prostorija autentične.

“Ako jesu, moj prijedlog je, pozivam gradonačelnika da se umiješa u ovu čitavu priču, na konstruktivan način, ako može Grad da pomogne da se naši sugrađani adekvatnije liječe. Ako Grad ne može da obezbijedi novac, možemo organizovati humanitarnu akciju. Mislim da je ovo pitanje esencijalno i vrlo vrijedno pažnje”, naveo je Lazić.

A upravo ova tema bila je i povod za verbalni sukob između Lazića i odbornika SNSD Borivoja Obradovića, koji je rezultirao Lazićevim udaljavanjem sa sjednice.

“Ja mislim da je stanje mnogo bolje nego što..” pričao je Obradović, na šta je Lazić uskočio sa “imaju slike, buraz”. “Gledao sam slike i bio sam gore”, naglasio je SNSD-ov Obradović.

“Odborniče Laziću, pustite druge da govore, pričali ste sedam minuta, niko vas živ nije prekinuo. Udaljavam vas sa današnje sjednice”, potom je saopštio Mladen Ilić, predsjednik Skupštine.

Nije dugo trebalo da se oglase i iz prozvane zdravstvene ustanove. Ističu da je entitetska Vlada već izdvojila sredstva za sanaciju zgrade, što je, kako navode, poznata informacija. A Stanivukoviću su poručili: “Bavite se komunalnim problemima!”.

“U najvećoj svjetskoj zdravstvenoj krizi ikada, napadati planski i konstantno UKC RS s ciljem da se devastira, u najmanju ruku je neprijateljski čin prema građanima RS. Era odgovaranja na izmišljotine je završena. UKC RS odsad više nije pijun i neće biti žrtva laži i populističkih politika trenutnog gradonačelnika Banjaluke. Više ne učestvujemo. Grad Banjaluka nije vlasnik UKC RS, ne učestvuje ni jednom markom, niti je gradonačelnik Stanivuković, ni njegova porodica, ikada dala marku donacije za razliku od brojnih drugih”, navedeno je iz ove ustanove.

Podsjećamo, Stanivuković je ranije objavio i fotografije kuhinje Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, navodeći tada da je inspekcija Grada utvrdila da nema minimalnih sanitarno tehničkih uslova za pripremanje obroka. Istovremeno, prvom čovjeku Banjaluke spočitava se “nikad prljaviji grad”, u trenutku dok obećava da će obezbijediti novac za, kako je rekao, nikad bolju proslavu Novogodišnjih praznika”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!