Burne reakcije nakon izjave Tromp o reviziji presude, upućen i poziv Tužilaštvu

Vijesti 08. maj. 202216:074 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Nevenka Tromp, doktorica nauka iz oblasti jugoistočnih evropskih studija i profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, izazvala je burne reakcije nakon što je sinoć, gostujući na FACE-u izjavila kako je "Bakir Izetbegović znao da Sakib Softić nije legitiman agent za predavanje revizije presude protiv Srbije, ali da ga je poslao i slagao narod".

“Sud Predsjedništvu BiH poslao odbijenicu, u obrazloženju pisalo da se revizija ne može zaprimiti zbog toga što Softić ne može biti agent i da se daje mogućnost da se imenuje službena osoba koja će to predati ili da se članovi Predsjedništva očituju o tome”, rekla je Tromp i navela kako je rok bio 48 sati.

Slično je izjavila i kada je gostovala na N1 televiziji.

“Suprotno ustaljenoj praksi, u pismu je pisalo da BiH ima 48 sati da imenuje neku drugu osobu koja će predati reviziju. Tri službena lica su mogla predati reviziju: ambasadorica u Haagu – u to vrijeme Mirsada Čolaković, ministar vanjskih poslova BiH – tada Igor Crnadak i predsjedavajući Parlamenta BiH, Safet Softić”, navela je Tromp za FACE TV.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako “činjenice koje je sinoć iznijela Nevenka Tromp lede krv u žilama”.

“Znao je (Bakir Izetbegović, op.a.) da ne može Softić, pokazala je pismo iz 2016. godine. Nakon što je odlučio da ipak preda Softić, dobio je rok od 48 sati (plus vikend) od Tribunala da ga zamjeni jer ne može predati zahtjev za reviziju agent Softić, opet je rekao Tribunalu da je njegov izbor Softić. Ambasadorica BiH je mogla legalno predati zahtjev za reviziju. Zbog toga je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović izabrao kao stalnu ambasadu upravo tu u Holandiji. Stalna znači da nema izmjena i da Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu. Bakir je ambasadoricu nakon što je dobio direktive iz Tribunala u kojim stoji da ona može predati zahtjev, vratio u Sarajevo!!! Bilo je malo čudno zašto je Sda tako snažno napala Nevenku Tromp nakon što je dobila priznanje od Skupštine Kantona Sarajevo. Oni su očigledno znali šta Nevenka Tromp zna”, naveo je Konaković.

Iz Naše stranke pozvali su Tužilaštvo BiH da “utvrdi odgovornost za debakl pred Međunarodnim sudom pravde”.

“Podsjećam da je Izetbegović još prije tri godine u gostovanju na TV1 izjavio: ‘Znate, bilo mi je rečeno, a to je bila ozbiljna grupa pravnika, mojih savjetnika, advokata i tako dalje, koji su mi kazali da nemamo legitimaciju, ali da se na to ne treba obazirati. ‘Idemo nastaviti, nemojte uopšte spominjati u javnosti da nemamo legitimaciju za tu stvar, da nemamo agenta’. I ja sam ih poslušao.’ Odluka da ovako postupi rezultirala je odbacivanjem zahtjeva još u administrativnoj fazi, od strane Registrara Međunarodnog suda pravde (MSP), troškom od preko 100.000 KM koliko je isplaćeno Sakibu Softiću, dodatnim troškovima u nikada objavljenom iznosu koji je isplaćen drugim savjetnicima i advokatima koje Izetbegović spominje, kao i međunarodnom stručnjaku Davidu Schefferu. Šta više, ovaj pristup je državu Bosnu i Hercegovinu izložio poruzi u međunarodniim krugovima, te je potpuno iznevjerio porodice žrtava genocida. S tim u vezi, Izetbegovićeva izjava da savjetnike ‘nije trebao poslušati’, da je ‘trebao upoznati ostale bošnjačke lidere’, te da je ‘to…bila greška, trebao sam podijeliti odgovornost’, ukazuje da Izetbegović žali što je krivica za ovaj debakl isključivo njegova, a ne što je slagao, izmanipulisao i obmanuo porodice žrtava”, naveo je, između ostalog, Damir Arnaut.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida osudili su danas činjenicu da je priznanje Počasne građanke Kantona Sarajeva uručeno Nevenki Tromp, za koju je u obrazloženju kazano da joj se ovo priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

“Nevenka Vrkić Tromp jedna je od autorica sramnog izvještaja NIOD, izvještaja koji je 2002. godine amnestirao Srbiju od genocida u Srebrenici”, naveli su.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tromp obmanjuje javnost

Reagovali su i iz Udruženja novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ koji su osudili “istrajnost Skupštine Kantona Sarajevo da ne preispita i poništi vlastitu odluku o dodjeli priznanja Nevenki Tromp „Počasna građanka KS“ za 2022. godinu”.

“Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe”, “Majke Srebrenice”, “Žena Podrinja”, “Žene Srebrenice” i “Žrtava i svjedoka genocida” su prethodno pozivale Skupštinu KS da odustane od dodjele priznanja. Upravo ovi pozivi govore koliko je nagrađivanje Tromp ponižavanje njihove žrtve. Tromp je učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja Holandskog instituta za ratnu dоkumеntaciјu (NIOD) i nikada nije povukla svoj potpis sa njega, kako su to uradili drugi koautori, iako je Izvještaj jedan od osnovnih dokumenata koje su koristili negatori učešća Srbije u agresiji na BiH. Kako je Tromp ostala dosljedna Izvještaju, i Skupština KS je, i pored svih apela žrtava, ostala pri svom potpisu na priznanju za nju. Ovakvim i sličnim neprimjerenim odnosom prema osjećajima i iskustvima žrtava, nazire se jedna posve neočekivana stvarnost u kojoj žrtve agresije, genocida i ostalih zločina, moraju strepiti i od postupaka struktura koje se deklarišu kao prodržavne. Indirektno se ova časna udruženja označava kao nedovoljno informisane ili zlonamjerne, pa se zanemaruju njihovi stavovi i saznanja stečena kroz decenije praćenja istraživanja zločina i procesa traganja za pravdom. Istovremeno, političke organizacije sa sjedištem u Sarajevu, odaju počast aktivnim članovima presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata u Hercegovini. Zahtjev udruženja žrtava je podržalo još 11 udruženja branitelja. Ni molbe ovog širokog patriotskog fronta nisu bile dovoljne da Skupština KS prizna i ispravi svoju grešku. UNIMR „Nino Ćatić“ se pridružuje stavovima i zahtjevima ovih udruženja, kao i desecima hiljada domoljuba ogorčenih dodjelom priznanja”, naveli su u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar