Burno na N1: “Zamislite da Hezbollah i Handžar divizija marširaju Pazarom”

Vijesti 13. jan 202321:22 1 komentar
N1

Predsjednik Parlamentarne grupe za saradnju sa Hrvatskom Janko Veselinović, profesor međunarodnih odnosa Jahja Muhasilović i novinar Boris Pavelić bili su gosti emisije Crvena linija u kojoj se, između ostalog, razgovaralo kako je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić od faktora mira u Zagrebu postao faktor razdora u Istočnom Sarajevu, gdje je učestvovao na obilježavanju 9. januara kao Dana RS, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Muhasilović je na početku razgovora, govoreći o Danu RS, kazao kako je očekivao reakciju onih koji su zaduženi da vode BiH, koji formiraju vlast, te onih koji su na pozicijama odlučivanja.

“Određena udruženja građana su htjela reagovati adekvatno na jedan takav poražavajući dan. Dodik nije direktno sprovodio genocid, ali jeste ta politika sprovodila genocid. Iz godine u godinu se šuti na jedan takav destruktivizam, a on ne samo da prijeti separatizmom nego ponavlja istu retoriku kao iz devedestih kad je izvršen genocid. Dodik je šampion stvaranja tenzija tog tipa i želio je sukob kako bi mogao opravdati svoje poteze. On je uzeo suviše maha. Razočaravajuća je reakcija međunarodne zajednice koja ništa nije uradila. Ona ima moć da zaustavi Dodik, ali šute i jednostavno ga tolerišu. To njemu daje mogućnost da se ponaša kao genocidaši iz devedestih”, ocijenio je sarajevski profesor.

Pavelić je kazao da se “apsolutno ne slaže” sa izjavom da je ta “politička predstava” u Istočnom Sarajevu imala ikakve veze sa genocidaštvom, ponavljajući izraz koji je upotrijebio Muhasilović.

“To bi značilo da on (Muhasilović) ne poznaje historiju Dodika kojeg je dovela Amerika i Njemačka. Znate koliko je on tada imao poslanika? Dodik je baš došao na talasu privođenja pravdi ljudi koji su radili strašne zločine na srpskoj strani. Drugo – prevelika se pažnja daje obilježavanju jednog dana. Pa svaka mjesna zajednica ima neki svoj dan koji obilježava”, poručio je novinar iz Srbije.

Dodao je kako se na ovaj način pokušava zamagliti loš život građana u BiH, niske plate i drugi veliki problemi…

“U tom smislu odlazak Ivice Dačića u Sarajevo nije bio u pravcu ugrožavanja integriteta Bosne i Hercegovine, jer da je to bio plan otišao bi onda Vučić”, rekao je Pavelić, na što je voditeljica Crvene linije Marina Fratucan upitala da li je razlog neodlaska Vučića zapravo rejting u međunarodnoj zajednici.

Pavelić je nastavio zaključivši kako Srbija u ovoj situaciji nije stala na stranu jednih ili drugih i da nije uticala na pogoršanje odnosa u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da prisustvom na proslavi jednog događaja nije se doprinijelo pogoršanju odnosa”, naveo je srbijanski novinar što je izazvalo reakciju druga dva gosta.

Muhasilović je poručio Paveliću da “nema potrebe da relativizuje dan proslave Republike Srpske koja je utemeljena na genocidu, kostima i krvi Bošnjaka i Hrvata”…

“Ne možete relativizovati što ćete reći da je dan proslave RS-a kao da slavi neka mjesna zajednica. Hajmo obrnuti situaciju. Zamislite da u Novi Pazar dođe Bisera Turković (šefica diplomatije BiH) i da dovede Handžar diviziju i Hezbollah i da marširaju Pazarom. Naravno, karikiram”, rekao je profesor, a Pavelić je ocijenio da “previše karikira”, na šta se Muhasilović “ispravio” podsjetivši da, za razliku od Turković, Dačić ima spornu prošlost jer je bio u stranci Slobodana Miloševića, koji je rukovodio sprovođenjem genocida.

“Ne možete relativizirati cijelu ovu dramatičnu situaciju i očekivati da nemate reakciju iz Sarajeva”, ponovio je Muhasilović.

Veselinović se složio sa sagovornikom iz BiH istakavši kako je historijski dokazano da je “cilj srpske političke elite bio svi Srbi u jednoj državi”. Slično je govorio i Dodik uoči proslave neustavnog 9. januara.

“Znamo šta se dogodilo u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih. Ne možemo razgovarati o pomirenju npr. Hrvata i Srba ako ne razgovaramo o cijeloj regiji. Ti problemi su međusobno isprepleteni”, zaključio je Veselinović.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare